UPDATE Un om de afaceri local a fost vizat de acțiunea DIICOT pentru că a fentat statul!

Din surse neconfirmate oficial, se pare că firma vizată este BCR Asigurări de viață. Cei care conduc societățile, dar și angajații sunt sub lupa procurorilor DIICOT de câteva luni bune.

UPDATE ORA 16.00 Una dintre firmele percheziționate astăzi la Reșița, pe lângă societatea de asigurări, ar fi Miruna Internațional, de pe Calea Timișoarei. Omul de afaceri local vizat este Marinică Belei. Angajații firmei nu suflă o vorbă despre acțiunea poliției.

UPDATE ORA 13.22 Pe lângă angajații firmei de asigurări mai sunt vizate și alte câteva societăți comerciale. Numărul perchezițiilor domiciliare se ridică la 166, la 112 cele din societăți comerciale și alte câteva descinderi au vizat sediile societății de asigurări. Acțiunea de amploare a procurorilor DIICOT a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Acțiunea s-a derulat simultan în mai multe județe din țară. Și asiguratorii cărășeni au găsit soluții ilegale ca să obțină bani prin sustragerea de la plata taxelor și impozitelor aferente unor drepturi salariale, astfel că și Caraș-Severin a fost astăzi vizat de oamenii legii.

Cum acționa rețeaua infracțională

„Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii),  urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de «răscumpărarea clauzei suplimentare» şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale”, se arată în comunicatul de presă transmis de DIICOT.

Pagube de 6 milioane de euro
Mai mult, după reţinerea unui comision de aproximativ 10 la sută din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi, în acelaşi timp, o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate. Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de euro, aferentă unei activităţi infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, vor fi audiate 44 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/