Finanțări nerambursabile pentru activități cultural-educative! Consiliul Local a alocat bani pentru diverse manifestări culturale

Consilierii municipali au aprobat, în ședința desfășurată recent, finanțările nerambursabile acordate din fonduri publice pentru activități non-profit de interes general.

Cea mai mare sumă revine Asociației Fusion of Arts: 35.000 de lei pentru organizarea Festivalului Veterani, ediția a IV-a. Acțiunile cultural – educative care vor primi cofinanțare din bugetul local pe anul 2021 sunt următoarele: „Sunetul muzicii copilăriei”, Asociația Culturală Art Time – 8.370 lei, Festivalul Internațional Veterani ediția a patra, Asociația FOA, Fusion of Arts – 35.000 lei; „Pictează-ți muzica!”, Asociația Trib Art – Street Art – 30.000 de lei; Gala Talentelor Lugojene, ediția a doua, Asociația Smart Kreativ – 4.000 de lei; „Active Summer”, Asociația Smart Kreativ – 7.000 de lei; „Feerie de iarnă”, Asociația Smart Kreativ – 4.000 lei; „Alternativa de vacanță”, Asociația AlternativEd – 4.950 lei; „Un copil fericit!”, Asociația Edu Arsenis – 4.000 de lei; „Pe aripi de înger”, Asociația Edu Arsenis – 5.000 de lei; Festivalul de teatru pentru copii „Copiii în lumea teatrului”, Asociația Educația – Fereastră spre viitor – 8.370 lei; „Povești la gura sobei”, „Asociația Educația – Fereastră spre viitor – 6.750 lei și Realizarea miniroboților, Asociația Edu Arsenis – 7.000 lei. O serie de proiecte au fost respinse pentru că cererile au fost incomplete, au prezentat neconcordanțe la capitolul buget sau nu au respectat criteriile impuse de regulament.

Bani pentru aniversarea bibliotecii

Evenimentul nr. 1 pe anul în curs la Biblioteca Municipală din Lugoj va fi aniversarea a 70 de ani de bibliotecă publică în orașul nostru. Evenimentul va avea loc în luna septembrie, în cadrul „Zilelor Bibliotecii Municipale Lugoj” și va consta în două zile de manifestări culturale, cu invitați, momente artistice, lansări de carte, etc., care se vor derula la Casa Bredicenilor și la sediul alăturat al Bibliotecii Municipale.

Consilierii locali, reuniți în ședința ordinară din ultima zi a lunii iunie, au aprobat suma de 10.000 de lei – finanțare de la bugetul local pentru această aniversare.

În aceeași ședință, a fost aprobată agenda manifestărilor culturale propuse de BML pentru anul 2021. Menționăm că, pentru o parte dintre aceste manifestări, s-a solicitat finanțare, iar pentru altele – nu.

Celelalte finanțări pentru care s-a solicitat finanțare sunt: „Identitate lugojeană” – expoziție de fotografie cu Fabrica Textila și cartierul muncitoresc al fabricii ITL (în imagini de epocă din perioada 1927 – 1940). Expoziția este deschisă în perioada iulie – august 2021, suma solicitată (și aprobată) de la bugetul local fiind de 1.200 de lei. Pentru Cenaclul literar – muzical (miniconcert folk Didina Curea și recital poetic al membrilor Cenaclului „Anotimpuri” din Lugoj, coordonat de poetul Ion Oprișor) din luna august, se va acorda suma de 1.500 lei.

„Ziua Armatei Române” va fi marcată printr-o interesantă expoziție de fotografie intitulată „Armata Română pe teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan”, realizată cu instantanee luate la fața locului de corespondentul de război Mario H. Balint. Expoziția va fi deschisă în perioada 1-30 octombrie. Pentru această manifestare s-au alocat 1.000 de lei. În fine, 3.000 de lei s-au alocat pentru evenimentul „Liber la creație – Sărbătorile de iarnă, de la tradiție la modernitate”, cu participarea elevilor lugojeni, care vor desena și picta felicitări cu imagini și text, având ca temă sărbătorile de iarnă. Expoziția este programată în perioada noiembrie – decembrie 2021.

Alte activități propuse, dar fără cerințe de finanțare de această dată, sunt „Ziua Franței – Biblioteca Franceză, prezență activă în viața comunității” (14 iulie 2021), lansare de carte a scriitorului și jurnalistului timișorean George Lână, cu recital instrumental susținut de instrumentiști ai Filarmonicii „Banatul” din Timișoara (15 iulie 2021), „Despre Lugoj și lugojeni” – recital muzical și expoziție de fotografie Freddy Stauber (august – septembrie 2021), lansare de carte „Oameni din Dublin” – Cosmin Neidoni (25 septembrie 2021) și, în fine, o altă lansare de carte – „Timișoara, între Europa și Orient” de Lia Lucia Epure, în perioada octombrie – noiembrie 2021.