Finanțarea pentru Institutul Oncologic de la Timișoara, în pericol. Ministrul Rafila: „Niciun proiect care nu are SF nu este eligibil”

rafila

Finanțarea pentru construcția Institutului Oncologic de la Timișoara nu va putea fi făcută prin PNRR, dacă instituția responsabilă, DSP, nu va finaliza documentația necesară. O spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent vineri la Timișoara, într-o vizită de lucru.

„Este clar că, pe lângă cele trei institute existente deja, al patrulea, cel de la Timișoara, este necesar și sper ca cei care lucrează la actualizarea fostului studiu de fezabilitate, care a expirat în urmă cu doi ani, să reușească să rezolve acest studiu și să țină cont de realități și să depună un studiu de fezabilitate care să intre pe lista proiectelor spitalicești care intră în procedura de evaluare, mai ales că discutăm de o patologie prioritară, impactul cancerului la nivel global este extrem de mare.”, a declarat Alexandru Rafila, la Timișoara.

Întrebat, în context, dacă a discutat cu reprezentanții DSP Timiș, în cadrul vizitei de la Timișoara, și dacă există pericolul ca orașul să piardă finanțarea prin PNRR pentru această investiție, în cazul în care documentațiile nu vor fi finalizate, ministrul a explicat: „Niciun proiect care nu are SF nu este eligibil, pentru că nu ai ce să alegi, din moment ce nu există un astfel de studiu, dar e important că a existat un astfel de studiu, el a expirat în 2019, avea o valoare de circa 130 de milioane de lei și chiar pe o creștere de 40% a costurilor, generată de modificările de natură economică la care asistăm, cred că ar menține eligibilitatea unui astfel de proiect, dar proiectul trebuie să fie gândit, dimensionat în funcție de nevoi și să fie realist din punct de vedere al costurilor, așa cum sunt ele în momentul de față.”

La nivelul Ministerului Sănătății sunt depuse 49 de proiecte între care vor fi selectate, spre finanțare prin PNRR, doar 25. Investițiile trebuie finalizate până în 2026, a mai explicat ministrul Sănătății.

„Suma totală este 1,7 miliarde. (…) Termenul de finalizare a acestor investiții din PNRR este 2026, mai puțin de 4 ani, este un timp destul de strâns și o să vedem dacă, după ce finalizăm această listă, încercăm să găsim o soluție încât să nu lungim în mod excesiv procedurile de atribuire a contractelor de proiectare și de execuție, tocmai pentru că termenul este scurt și interesul este comun să reușim să și terminăm aceste obiective.”, a concluzionat Alexandru Rafila.

DSP Timiș a recepționat, în luna iunie, ultima etapă a serviciilor de actualizare a temei de proiectare și elaborare a studiului de fezabilitate pentru viitorul Institut Oncologic de la Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Orașul premierelor naționale în transplant are doar scheletul unui Institut Oncologic. Bolnavii aleg Cluj sau București pentru proceduri


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/