Finanțare de 6 milioane de euro, ratată la Bozovici. Cine este vinovat?

Campusul școlar de care ar fi trebuit să beneficieze elevii din toată Valea Almăjului încă din 2009 este readus în atenția publică. Asta, pentru că actualul edil-șef a refuzat să se încurce doar pentru imagine cu construirea obiectivului.

Cel puțin, aceasta este explicația oferită de acesta. În vizita pe care a făcut-o la finele săptămânii trecute la Reșița, președintele Comisiei de Învățământ din Senatul României, Ecaterina Andronescu, a atras atenția că la Bozovici campusul școlar n-a primit finanțare din cauză că primarul Adrian Stoicu n-a depus la timp documentele necesare.

“ (… ) În această situaţie se află şi campusul şcolar din localitatea Bozovici, care, din cauza documentelor care nu au fost transmise la timp de Primărie nu a intrat în prima parte a acestui proiect, a spus Ecaterina Andronescu, la Reșița. În completarea fostului ministru al Educației a venit și parlamentarul de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă, vicepreședinte regional al PSD. Liderul social-democrat s-a declarat nemulțumit și de istoricul „penal” al obiectivului.

„Este vorba despre niște bani, 29 de miliarde acolo, care s-au topit și nu se știa în ce și cine le-a mâncat acolo. Era o groapă, poate și omul acesta care e primar acum are și el o teamă. Dacă mi se întâmplă și mie așa?! Primesc niște bani și se topesc! Asta e problema și acum. Nu putem face un caz național dintr-un eșec, dacă vreți, al celor care au condus atunci primăria și al constructorului care a fost foarte slab”, a declarat Ion Mocioalcă.

Campusul, subiect de campanie electorală

Contactat telefonic, primarul localității Bozovici a spu scă  nu conduce „la risc” administrația locală.

„Ei afirmă politic că puteam să facem campusul pe bani europeni, ceea ce însemna să ne angrenăm la o serie de lucrări pe care să le facem într-un timp foarte scurt, or în cazul fondurilor europene trebuie respectate anumite proceduri. În această situație este vorba despre 6 milioane de euro. Lucrările nu ar fi putut fi terminate până la finele anului 2015, chiar dacă 10 la sută din lucrare e gata deja. Nu pot să îngrop primăria pentru declarațiile lor de campanie, a spus primarul Adrian Stoicu pentru www.expressdebanat.ro.

Pentru ciclul următor de finanțare, 2014-2020, edilul-șef se arată disponibil să acceseze banii, însă fără să fie presat de timp. „Ei doar la Microsoft știu cum se procedează!, a concluzionat acesta.

În apărarea sa, Stoicu a amintit și lucrurile bune pe care le-a făcut. Anul trecut, a investit peste 250.000 de lei, în timp ce în vara aceasta a băgat în unitățile școlare peste 100.000 de lei. În plus față de acestea, are în derulare un proiect european la una dintre grădinițele din localitate, a cărui valoare este de aproximativ 80.000 de euro.

„Ideea e că nu puteam să consumăm 6 milioane de euro într-un an, când proiectul doar pe hârtie este prevăzut a fi construit în 3 ani, a subliniat Adrian Stoicu.

Comments

  1. alexandru nemoianu says:

    Este absolu scandalos ca pentru situatia din Bozovici este acuzat primarul actual Stoicu.El este cel care a mostenit adevarate catastrofe financiar in urma edilului anterior,incorectul Miclea.Bozoviciul are in persoana lui Stoicu un primar admirabil!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/