Dezinteres pentru ciupercile din pădurile cărășene. Cunoscătorii le caută, chiar dacă doar pentru consumul personal

Firmele de procesare a ciupercilor de pădure nu sunt interesate să achiziționeze aceste produse din Caraș-Severin. Direcția Silvică a județului nu a mai licitat anul acesta concesionarea dreptului de recoltare a ciupercilor de pe raza fondurilor silvice din judeţ.

Ciupercile care se culeg de regulă pe la noi sunt hribi, ghebe, gălbiori şi trufe negre, iar preţurile de pornire au fost cuprinse anul trecut între  0,03 euro pe kilogram la ghebe şi 4 euro pe kilogram la trufele negre. Recoltarea ciupercilor din pădurile județului nu a atras însă nici anul trecut clienți, așa cum nici anul acesta nu au fost firme interesate, a precizat directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, Ştefan Stănescu, astfel că anul acesta nici nu s-a avut în vedere o asemenea acțiune.

Hribii și gălbiorii au însă foarte mare căutare în lumea cunoscătorilor și consumatorilor de ciuperci, atât în țară, cât și în străinătate. Lunile septembrie și octombrie, în funcție pe ploi și de temperaturi, sunt propice apariției acestor delicatese, iar cărășenii știu că trebuie să le caute în păduri și să le pregătească de iarnă.

Locurile cu crăițe, secret de transmis doar în familie

craitaAmanita caesarea, cunoscută drept Crăiţă sau Burete domnesc, Roiniţă ori Ouşoare – o bunătate, frumos rod al toamnei în pădurile noastre.

,,Culeg crăiţe de ani de zile și știu exact când și unde să merg. Nu spun ce știu nimănui și mă duc mereu singur, că dacă află toată lumea, dau iama și le adună pe toate. Or trebuie lăsat ceva în urmă, ca să se facă și la anul. Mai ales micelii îi las. Așa mă asigur că găsesc ciuperci și la anul. Când nu mai pot eu merge, o să-i spun și la nepot unde le găsește”, a mărturisit nea Traian, un reșițean care alege să folosească darurile pădurii pentru consumul familiei și cu moderație. De la el am aflat că nu doar spre Lugoj sau Buziaș, în pădurile Vermeșului e bine de mers, ci și în apropierea Reșiței. Doar că locurile exacte nu sunt ușor de dibuit, așa cum profanii nu au cum să știe care sunt zilele bune de hoinărit după ciuperci. Am primit o mostră, numai bună de fotografiat!

craite de bagat in cuptor

Deosebit de apreciați sunt și bureții de fag, Pleurotus ostreatus, a căror perioadă de cules e tot cam pe acum, iar pădurile Semenicului oferă numeroase locuri în care ciupercile se găsesc din abundență după o ploaie bună și un pic de căldură. Bureții de fag sunt căutați mai ales pentru zacuscă sau murături, dar se pretează și pentru congelator, dacă se mai găsește ceva loc pe acolo. Frumoasele zile de toamnă, până la venirea iernii, sunt perfecte pentru recoltarea ciupercilor și pregătirea de iarnă din fiecare gospodărie. Și, dacă marii procesatori nu mai sunt interesați de ceea ce pădurile Caraș-Severinului pot oferi, cu mare grijă la ceea ce fiecare culege, consumatorii obișnuiți nu renunță la obiceiurile vechi și la produsele bune ale naturii montane.

bureti in padure lau

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/