În Anul omagial al satului românesc, Episcopia Caransebeșului a organizat ieri, 23 martie, în Parohia Petroșnița, faza județeană a Olimpiadei de Religie. Peste 100 de elevi din județul Caraș-Severin au participat la această competiție, cu binecuvântarea episcopului Lucian.
La olimpiada organizată de către Episcopia Caransebeșului, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local Bucoșnița, au asistat Preasfințitul Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar General, autorități județene și locale.
În cuvântul de deschidere, episcopul Caransebeșului a subliniat caracterul Anului omagial 2019, reflectând importanța satului românesc și a colaborării dintre Biserică și școală, școala oferind formarea cultural-educativă, iar Biserica, formarea spirituală: „Am ales ca în acest an Olimpiada Națională de Religie – faza județeană să se desfășoare în mediul rural, la o școală dintr-un sat românesc, autentic, din Banatul Montan, pentru că suntem în Anul omagial dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române satului românesc. Și Olimpiada de Religie, ca și alte evenimente cultural-spirituale și artistice din acest an, s-a desfășurat într-una dintre parohiile rurale din cadrul Episcopiei noastre, ca să închinăm așa cum se cuvine anul satului românesc”.
Petroșnița este un sat aflat la porțile Cetății Caransebeșului, cu frumoase și bogate tradiții, spirituale și românești. „Am ales Petroșnița pentru că dumneavoastră sunteți oameni credincioși, oameni harnici și gospodari, și să nu uităm că în acest an îi cinstim pe preoții, pe dascălii și primarii gospodari“, a spus PS Lucian, care a ținut să concluzioneze că cele Biserica și Școala, formarea spirituală și educația, nu pot fi despărțite.
La finalul acțiunii, elevii și profesorii prezenți la eveniment au vizitat Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” – Petroșnița.
Sursă foto: Episcopia Caransebeșului
N.R. Episcopul Lucian a ales Petroșnița, așadar, pentru că oamenii de aici sunt credincioși, harnici și gospodari. Ținând cont de această declarație a înaltei fețe bisericești, îl așteptăm pe episcopul Lucian să ne enumere localitățile din județ unde oamenii nu sunt credincioși, harnici și gospodari. Chiar îi solicităm public această listă!