Filmul maghiar „Versuri pocite”, cea mai bună producție a Festivalului „Ceau, Cinema!”

Producția maghiară „Versuri pocite” (2018), regizată de Gábor Reisz, a câștigat atât trofeul „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film, cât și premiul publicului în competiția celei de-a șasea ediții a Festivalului „Ceau, Cinema!”. Peste 3.500 de spectatori au luat parte la cele 30 de proiecții și evenimente programate în patru zile de festival.

Juriul care a decis câștigătorul dintre cele șase filme din competiție a fost format din actorul Vlad Ivanov şi actriţele Maria Drăguş şi Mălina Manovici. Trofeul „Ceau, Cinema!” „Răzvan Georgescu” este în valoare de 1.000 de euro, acordaţi de Vitas Romania. Premiul publicului este în valoare de 500 de euro, oferiţi de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Peste 750 de spectatori au participat, la Grădina de Vară „Capitol”, într-o proiecție sold-out, la premiera mondială a documentarului „Superhombre”, produs la Timișoara, în prezenţa protagonistului, alpinistul Horia Colibăşanu, şi a echipei – realizatorii Lucian Mircu şi Mircea Gherase şi editorul Gabi Basalici.

De asemenea, peste 400 de spectatori au luat parte, tot la Grădina de Vară „Capitol”, atât la proiecția filmului de epocă „Domnișoara Paradis”, prezentat la Gala de deschidere, cu participarea actriței Maria Drăguș, cât și la Gala de închidere, unde a fost proiectată comedia polițistă franceză „Ancheta”, în regia lui Quentin Dupieux.

Invitatul special al ediției a șasea a fost cunoscutul regizor sârb Želimir Žilnik, omagiat printr-o retrospectivă de trei filme organizată în colaborare cu Bienala Art Encounters 2019 și premiat cu un trofeu onorific „Ceau, Cinema!”.

Printre alte proiecții de succes s-au numărat: filmul maghiar „Apusul”, în prezența actorului Vlad Ivanov, care a susținut și un masterclass de actorie, filmul românesc „Arest” și documentarul „Distanţa dintre mine şi mine”, despre Nina Cassian, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu.

Prezentate în premieră în România la „Ceau, Cinema!”, documentarele germane „Legea lui Ioan” și „Călătorul în timp” au fost primite ca revelații de către public, care a luat parte la două discuții emoționante cu regizorul Dobrivoie Kerpenisan, sârb din Banat plecat în Germania de Vest în anii `70, când era copil.

Încărcată de emoție a fost și discuția prelungită de după proiecția documentarului „Timebox”, cu regizoarea Nora Agapi și cu fotograful ieșean Ioan Matei Agapi, tatăl ei.

A şasea ediţie „Ceau, Cinema!” a avut loc în perioada 18-21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf renovat.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/