File din istoria Caransebeșului, expuse două săptămâni la muzeul din localitate

Iubitorii de istorie din municipiul Caransebeș vor putea afla lucruri noi despre istoria trăită acum 100 de ani de oamenii locului în preajma Marii Uniri. Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș în colaborare cu Filiala Caraș-Severin a Serviciului Arhivele Județene, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, organizează expoziția „Activitatea Consiliului Național Român din Caransebeș”.

Cu ocazia vernisajului, programat marţi, 30 octombrie de la ora 12, participanții vor putea afla amănunte despre acțiunile premergătoare constituirii Consiliului Național Român din Caransebeș, despre adunarea de deschidere și despre personalitățile participante, dar și despre delegația care a reprezentat orașul Caransebeș la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

În sala muzeului vor fi expuse documente în fotocopie, de la constituirea Consiliului Național Român din Caransebeș, puse la dispoziție de către Direcția Județeană a Arhivelor Naționale, filiala Caraș-Severin. Acțiunea se adresează în special elevilor de la școlile caransebeșene, pentru a afla amănunte despre istoria locului de acum 100 de ani, ne-a declarat directorul muzeului caransebeșean, dr. Adrian Ardeț.

„Adunarea de constituire a Consiliului Național Român din Caransebeș a avut loc la data de 25 octombrie 1918 în Sala Mare a Primăriei, deși la 12 octombrie 1918 s-a format grupul de conducere al Consiliului Național. Adunarea de deschidere, condusă de protopop Andrei Ghidiu, a propus o rezoluție prin care Consiliul Național Român își ia asupra sa apărarea drepturilor cetățenilor români din Caransebeș. Această rezoluție a fost supusă direct Sfatului Național al Românilor din Ungaria și Transilvania, cu sediul la Arad. Sunt aspecte expuse în expoziția noastră care, cu siguranță, vor atrage ochiul pasionaților de istorie”, ne-a declarat dr. Adrian Ardeț.

Expoziția va fi deschisă până în data de 13 noiembrie 2018, când vor avea loc ample acțiuni dedicate Zilei Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.