Ministrul Justiției, desființat de un magistrat din Caraș-Severin! „E un atac la Procurorul General, un atac la Sistemul Judiciar!”

Propunerea de revocare a Procurorului General al României, Augustin Lazăr, făcută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, a primit o mulțime de reacții, una dintre cele mai dure venind din Caraș-Severin. De la procurorul George Bucurică!

Magistratul cărășean a analizat punct cu punct raportul întocmit de Toader, raport ce a stat la baza deciziei acestuia de a cere revocarea lui Lazăr. Legat de ieșirile publice ale Procurorului General, pe care Toader le-a etichetat a fi în afara cadrului legal și regulamentar, George Bucurică pune câteva întrebări: „A avut loc o cercetare? Cine a făcut-o și în ce baza? Cine și cum a ajuns la concluziile astea? Domnul Lazăr este vinovat fără să fie cercetat? În ce sistem de drept se poate așa ceva? Nici la popoarele nomade nu a existat așa ceva!!! Chiar și legea Talionului se aplica după o judecată!!!”

Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin a comentat și numirea lui Augustin Lazăr în funcția de Procuror General, nimire care, a constatat ministrul Justiției, s-ar fi făcut cu încălcarea condițiilor legale. „Păi chiar dacă ar fi fost așa, de ce ar fi vina dânsului? S-a autoproclamat cumva Procuror General? A contestat cineva actul prin care s-a făcut numirea pe un mandat de 3 ani? Mă întreb, în ce sistem de drept un astfel de act poate fi anulat de un ministru? Nu ține de ordinea juridică ca odată intrate în circuitul juridic actele să producă efectele din conținutul lor până la ajungerea la termen sau desființarea lor pe cale judecătorească?”, întreabă procurorul Bucurică, care îi sugerează ironic lui Tudorel Toader să demită și președintele care a semnat decretul de numire, Comisia de la Veneția, Comisia Europenă și pe cine mai dorește acesta.

Magistratul cărășean merge mai departe și subliniază gravitatea situației în care a ajuns sistemul judiciar în România. Acesta spune că imixtiunea executivului în activitatea și conducerea Ministerului Public încalcăa principiul separației puterilor în stat, dar totodată creează o puternică aparență de influențare a activității procurorilor de către factorul politic. Lucruri care se întâmplă prin schimbări bruște ale organizării instituțiilor judiciare, dar și prin numiri și revocări ale conducătorilor instituțiilor judiciare cu ignorarea deciziilor Secției pentru procurori din Cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. „Apogeul acestei imixtiuni a fost atins în momentul în care, în loc să creeze un cadru legislativ în regim de urgență prin care șefii Inspecției Judiciare să fie selectați și numiți, executivul a decis efectiv nominalizarea și numirea șefilor. Aparența de independență și imparțialitate a instituției au fost astfel iremediabil compromise. Este imperios necesară înlocuirea Ministrului Justiției din toate textele constituționale și legale în ceea ce privește autoritatea asupra procurorilor, numirea și revocarea acestora, cu Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât aparența imixtiunii executivului în organizarea și conducerea Ministerului Public să fie definitiv înlăturată și pentru a da astfel autoritate garantului independenței sistemului judiciar”, a avertizat procurorul.

 

 

foto: adevarul.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/