Fețele bisericești s-au spovedit în Consiliul Local: „Am fost amenințați că dacă nu facem campanie electorală corectă o să avem de suferit!” [VIDEO]

Banu-i ochiul dracului! Patru preoți îl acuză pe edilul-șef că decontează sume importante din bugetul orașului pentru a face zilnic naveta la Timișoara și i-au cerut socoteală pentru că a lăsat bisericile ortodoxe fără bani!

Primarul orașului Bocșa s-a pus rău cu toată lumea, nu numai cu liberalii și social-democrații din Consiliul Local, care s-au aliat și îi trântesc toate proiectele importante. Preoți din patru biserici ortodoxe de pe raza orașului îi aduc acuzații într-o spovedanie ce a avut loc chiar în sala de ședințe a administrației locale. Fețele bisericești sunt supărate pentru că, în proiectul de buget pe 2019, Eugen Cismăneanțu n-a prevăzut mai nimic pentru Casa Domnului.

Dacă celelalte culte, biserici, au toate acoperiș pe ele, biserica asta nu are acoperiș de șase ani! Am primit anul trecut jumătate din buget, 25.000 de lei, la «Adormirea Maicii Domnului», pentru prima dată. Răbdarea e oricum întinsă la maximum!”, a avertizat Valentin Costea, subliniind că lăcașurile de cult sunt ale comunității.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Cheltuieli fără justificare în fața lui Dumnezeu

Primarul Bocșei n-a auzit nici asta, nici cuvintele mult mai dure ale altui preot din oraș. „Domnul primar tot îi dă cu baza legală, dar în anii trecuți noi sțim că procentajul alocat din sumele pentru culte a fost net superioar cultelor neoprotestante celor ale Bisericii Ortodoxe. Ce bază legală a invocat domnul primar?! Anul acesta nu este mai rău decât în alți ani, au fost ani și mai răi decât acesta. Se duc mulți bani… dacă sunt provocat, pot să spun pe ce se duc bani care nu-și au acoperirea. Nu zic legală, dar pe alte lucruri care se pot evita. Eu știu că un preot stă în mijlocul parohiei, un primar stă în mijlocul comunității lui. Eu când merg la Timișoara, o dată la două luni, la ora 9 mă întâlnesc cu primarul meu. Cine face naveta din orașul lui la 100 de km distanță zilnic?! Care este suma din bugetul local cu care se plătește naveta, că mașina e a Primăriei, nu e mașina personală?!”, a spus preotul Caius Negrea subliniind că, timp de șapte ani, de când Cismăneanțu e primar, Biserica Ortodoxă a fost aspru văduvită.

Rugăciuni cu iz electoral

Cismăneanțu a fost luat la rost și de al treilea părinte. Preotul Ciprian Costiș, de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Bocşa Montană, și-a amintit de precendentele alegeri. „Domnul primar a plecat, nu vrea să stea în fața noastră. Mi-aduc amite, acum câtva timp, voi toți erați în campania electorală. Am fost chemat aici, împreună cu ceilalți, de la celelalte culte, și am fost amenințați că, dacă nu facem campanie electorală corectă, o să avem de suferit. Nu ne-am implicat în nimic din ce înseamnă campanie electorală, domnul primar a început să ne spună că e cel mai mare negociator al Bocșei. S-a văzut ce a făcut de când a câștigat cel de-al doilea mandat. Nu s-a întors către noi cu nimic, către comunitatea de la Bocșa Montană. Împărțirea bugetului nu s-a făcut transparent. S-au dat banii către nu știu cine că a fost nu știu ce prioritate. Sunt banii contribuabililor. Unde se duc banii ăștia?! Executivul din Primărie ce face?! Nu se face nimic?!”, a acuzat fața bisericească. Critici la adresa edilului-șef a avut și cel de-al patrulea preot prezent la ședința în care a fost votat bugetul Bocșei. Silviu Ferciug, de la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Bocşa Română, a avertizat că, din cauza stării drumurilor, nu se poate ajunge la cimitirele orașului!

Politică în Casa Domnului sau invers?!

Primarul Eugen Cismăneanțu, care, nu mai e niciun secret, are o altă religie decât cea ortodoxă, respinge toate acuzațiile. Le-a explicat slujitorilor Domnului că bugetul orașului e prea sărac pentru a da bani bisericilor. Sunt multe ale priorități și banii nimic măcar pentru acestea n-ar ajunge! Nu îmi amintesc să fi avut vreo discuție cu părintele Costiș. Niciodată! Din câte știu eu, biserica nu are nimic în comun cu politicul. Dacă dumnealui a afirmat lucrurile acestea nu face altceva decât să confirme că se implică în politică. Eu nu l-am implicat, nu îl voi implica, nu am nevoie niciodată de el în politică. Ar fi bine să se ocupe de sufletele oamenilor pentru că asta e chemarea pe care se presupune că ar avea-o. Problema este că primarul nu le-a dat bani așa cum și-au dorit domniile lor! Cheltuielile cu mașina nu sunt suportate de la bugetul local, nu am profitat și nu voi profita de absolut nimic. Se pot face verificări, primarul are posibilitatea să locuiește unde dorește atât timp cât își face treaba. Faptul că eu dorm în Bocșa sau în Timișoara nu știu pe cine interesează și dacă nu sunt cumva răutăți politice pe care părintele a fost pus să le spună acum. N-aș vrea să intru într-o polemică, dar se vede foarte clar că părintele are apucături politice. Probabil, la următoarele alegeri ne vom trezi cu el candidat la Consiliul Local”, a declarat Cismăneanțu pentru expressdebanat.ro.

Alte priorități!

Legat de problema bugetului, edilul-șef a explicat că, prin semnătura tuturor preoților ortodocși, 25.000 de lei au fost alocați bisericii în construcție din cartierul MFA. „Nici dacă am da bani cum s-au dat la Catedrala Neamului stimații noștri preoți nu vor fi mulțumiți. Consiliul Local nu este aici ca să aloce bani doar bisericilor și să nu mai putem face absolut nimic. Prin amendamentul lor, pesediștii au încercat să ia toți banii de peste tot de unde au putut să-i dea la biserici. Nu avem nimic împotriva nimănui, dar cetățenii nu plătesc impozite și taxe ca să dăm noi banii la biserici!”, a închis subiectul primarul Bocșei.

banner 970 x 250