Festivalul Internaţional de Poezie ,,Porţile Poeziei”

În parteneriat cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin, Fundaţia Activity şi Institutul Cultural Român- Filiala Banat Crişana, Grupul CEZ în Romania vă invită la cea de-a treia ediţie a Festivalului International de Poezie „Porţile Poeziei” Caraş-Severin prin cuvântul Directorului Festivalului, dr. Liubiţa Raichici:

„Festivalul Internaţional de Poezie ,,Porţile Poeziei” Caraş-Severin nu se poate erija în organizator obiectiv. Principiul nostru este unul pur subiectiv, bazat pe prietenie şi calitate. Şi asta fiindcă judeţul Caraş-Severin, sau, altfel spus, Banatul de munte, este în esenţă, un spaţiu care scapă definiţiei limitate la <obiectivitatea> cifrelor. Şi atunci când este corectă, nicio statistică nu e sinonimă cu adevărul! Dacă te interesează un loc, trebuie să-l vizitezi, dacă vrei să cunoşti un om, uită-te în ochii lui.

Iată unul dintre motivele, dar nu singurul, pentru care deschidem, a treia oară ,,Porţile poeziei”, ce străjuiesc un fluviu, al raiului, Dunărea, şi doi munţi: Semenic şi Muntele Mic.  Şi nişte oameni înţelepţi-ţi.

Vă invităm, deci, să treceţi dincolo de „Porţile” unei civilizaţii străvechi, aflate la răspântiile Europei. Dar şi pe baricadele ei.

Un loc din care, acum 150 de ani, pe ruta Oraviţa – Anina a plecat primul tren montan, în această parte a lumii. Unde s-au fabricat locomotive, când majoritatea oamenilor nu ştiau ce înseamnă cuvântul locomotiva. Disputat între împărăţii, cercetat de împăraţi.

Factorul incalculabil , impredictibil al statisticilor este, desigur, omul.

Festivalul are în obiectiv tocmai această resursă, în principal doreşte să  coaguleze  prieteni, elita intelectuală, ca parte ziditoare a Banatului de Munte şi, implicit, a României.

De altfel, toate manifestările din programul Festivalului vor avea loc în clădiri monumente, de exemplu la Palatul Cultural din Reşiţa, la Teatrul Vechi ,,Mihai Eminescu” din Oraviţa, la biserică ,,Pogorârea Duhului Sfânt” din Bocşa Montană şi aşa mai departe.

La ediţia de anul trecut unul dintre musafiri a văzut ,,Cât de impresionant au lucrat aici la voi Dumnezeu împreună cu omul” şi s-a referit la mult criticată staţiune Băile Herculane, iar acum doi ani, poeta japoneză a spus că „Trenurile la noi zboară ca avioanele, dar astfel de minuni ale vechii tehnici, create, parcă, de natură, contopite cu natură, noi nu avem…”.

Ne-au onorat cu prezenţa – finanţându-şi călătoria!- poeţi şi intelectuali de peste ocean, (cum ar fi poeta americana Laura J Moran, strănepoată lui Walt Whitman…în anul marelui cutremur a venit japoneza Kayoko Yamasaki), poeţi din mai toate ţările europene, din Franţa, Anglia, Spania, Italia, Suedia, Germania, Austria, Elveţia, Ungaria, Grecia, Cipru, Bulgaria, apoi Rusia sau  Arabia Saudită…Desigur, şi fraţii noştri din Balcani, din ţările ex-iugoslave, din ţara noastră, şi toţi poeţii din Caraş-Severin – bucuroşi să fie gazde.

Unii ne-au căutat pe hartă şi ne-au găsit. Alţii, chiar dacă facem parte din harta lor, nu ne văd.

Oricum ,,Porţile poeziei” Caraş-Severinului se deschid odată pe an, dar nu se închid niciodată.” (Directorul Festivalului „Portile Poeziei” Caraş-Severin – dr. Liubiţa Raichici).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/