Festivalul de Literatură LitVest, la a X-a ediție. Decor de sărbători, concerte muzical-literare în premieră și un remember al zilelor Revoluției

scena principala muzeul satului
1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” organizează, în cadrul primei ediții a Parcului Crăciunului de la Muzeul Satului Bănățean, a X-a ediție a Festivalului de Literatură LitVest. 

Primul eveniment din cadrul LitVest va avea loc în 10 decembrie, de la ora 19.00. Este vorba despre un Text Concerto susținut de DJ K-lu, pe scena principală de la Muzeul Satului, care va fi contrapunctat de scurte inserturi literare din autorii participanți la Festivalul de Literatură. A doua ediție a acestui Text Concerto va avea loc în 16 decembrie, „cu un meniu și muzical, și literar diferit”, după cum spune scriitorul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.

„Muzica, DJ-iala în termeni populari și inserturile literare susținute de actori în cadrul unui concert vor fi ofertele speciale pentru participanții la acest eveniment, mai ales că scena mare va fi amenajată sub forma unei mici săli de lectură. Este un concept mai șui cu care Biblioteca Județeană Timiș încearcă să marcheze această a X-a ediție a LitVest.”, a declarat Tudor Crețu.

În 17 decembrie, tot pe scena principală de la muzeu va avea loc un remember literar-muzical sub genericul simbolic „Chitară și memorie” susținut de Marius Iacovania.

„Fiind zi de doliu va avea loc un remember literar-muzical susținut de Marius Iacovania, chitarist, profesor de chitară, participant la revoluție și de către un elev de-al său, recital de chitară care va fi contrapunctat, la rândul său, de scurte evocări ale revoluției, la modul următor: pe partea stângă vor fi trei perechi de oameni care au avut de-a face cu revoluția, pe partea dreaptă tot 3 care vor sta față în față și care vor avea scurte dialoguri în cadrul recitalului despre ceea ce a însemnat, înseamnă și va însemna Decembrie 89. Fiind vorba de o zi de doliu, ilustrăm această zi cu un remember, cu un eveniment dintr-o categorie aparte, respectând memoria celor care chiar pe 17 decembrie au căzut pentru ca noi astăzi să putem face ceea ce facem și poate ca să facem mai mult decât ce facem.”, a explicat directorul Bibliotecii Județene.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Mai departe, în 22 decembrie, în fața scenei mari va avea loc o ediție a lecturilor aprinse, „Lumini în faruri de motociclete”, în colaborare cu Timișoara Bikers, care se vrea a fi „modul nostru de a puncta victoria din 22 decembrie 1989 și faptul că revoluția, în felul ei, continuă și trebuie să aibă loc în fiecare dintre noi”.

Poezii recitate ad-hoc pe aleile Muzeului Satului Bănățean

„Prezența Bibliotecii Județene Timiș la acest Parc al Crăciunului nu se rezumă la atât. Vom avea festivaluri surpriză de următorul tip: un fel de comandouri actoricești, actori incognito care se vor plimba prin Muzeul Satului și se vor apropia de cupluri cărora le vor recita scurt și inopinat câteva versuri de dragoste din autori participanți la LitVest. Aceste evenimente vor avea loc fără a fi marcate în mod special în program, ele vor fi atunci când va fi mai multă lume, în weekenduri. Este o premieră, noi mizând strategic pe ideea de premieră și vom încerca să ne apropiem de oameni și în felul acesta.”, a mai declarat Tudor Crețu.

Totodată, Biblioteca Județeană va organiza, tot în cadrul Parcului Crăciunului, câteva expoziții în mai multe puncte din incinta muzeului. Una dintre acestea va fi amenajată la Casa Slovacă.

untitled design set 970x90 px