Fermele, industriile poluante și cetățenii vor fi obligați să ia măsuri pentru reținerea mirosurilor! Parlamentul a votat legea

Legea mirosurilor a fost votată de Parlament! Fermele, industriile poluante și cetățenii care deranjează cu mirosuri prin activitatea desfășurată vor trebui să ia măsuri de reținere a substanțelor olfactive. Inițiativa a pornit de la ideea unei timișorence, membră USR.

Parlamentul a votat Legea mirosurilor cu 309 voturi. Proiectul a pornit de la inițiativa unui membru USR Timiș. Rodica Militaru, în urma unor discuții cu Garda de Mediu, a realizat că legislația românească nu cuprinde măsurarea mirosurilor. Userista a înaintat colegilor de partid Cornel Zainea și Allen Coliban propunerea să inițieze proiectul legislativ la începutul anului 2017. „De ani de zile ne supără mirosurile generate de activitatea unor operatori economici: ne fac praf și nervii, și sănătatea. Iar Garda de Mediu ne-a tot spus (pe bună dreptate): în România nu avem legislație pentru măsurarea mirosurilor! Păi dacă n-avem, hai s-o facem atunci! În ianuarie 2017, le-am propus parlamentarilor USR Cornel Zainea și Allen Coliban să inițieze acest proiect legislativ; aveam deja o grămadă de documentație strânsă și câteva idei. Istorie lungă și mulți oameni din USR care au muncit la această lege: dezbateri cu specialiștii, analize, variante de lege, modificări peste modificări, răspunsuri la opiniile unor operatori economici, care s-au opus cu toate forțele și puterea lor de influență; și în tot acest timp, cei doi parlamentari USR, Allen Coliban și Cornel Zainea, care s-au luptat cu energie și cu insistență să treacă legea prin toate etapele, prin toate comisiile, s-o aducă pe ordinea de zi și să-și convingă colegii parlamentari să o adopte! Și da, Legea mirosurilor a fost adoptată de Parlament!”, a declarat Rodica Militaru.

Odată intrată în vigoare, operatorii economici care dețin ferme de animale sau activează în industrii poluante, împreună cu cetățenii care deranjează vecinii cu mirosuri în urma activităților întreprinse, vor fi obligați să ia măsuri de reținere a mirosurilor.