Fenomen de nestăvilit: zeci de imigranți își caută liniștea în România

Peste 5.000 de macedoneni au trecut granița ilegal în Serbia anul acesta. Mulți dintre ei au trecut de țara vecină și au ajuns în România, mai exact, în Caraș-Severin. Oficialii de la frontieră spun că nu au cum să combată fenomenul, pentru că toți imigranții visează la siguranța spațiului Schengen.

O mare parte dintre miile de macedoneni care au trecut ilegal în Serbia în acest an și-a căutat liniștea la frontiera cu România. Polițiștii de frontieră i-au surprins în timp ce încălcau legea, dar pentru că refugiații au cerut azil politic, solicitările lor au intrat în lucru la Oficiul pentru Emigranți din Timișoara. “25 de persoane au fost surprinse de la începutul acestui an, trecând ilegal frontiera României pe teritoriul județului Caraș-Severin”, a spus Florin Bulgariu, adjunctul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră. Șansele ca refugiații să treacă neobservați au devenit aproape nule acum, când tehnica polițiștilor s-a îmbunătățit considerabil. “17 milioane de euro au fost investite în aparatura de supraveghere pe timp de zi și de noapte. Aceasta a fost instalată de-a lungul frontierei cu Serbia, indiferent dacă există sau nu punct de trecere. Din aceleași fonduri s-au cumpărat și autospeciale de intervenție”, a adăugat adjunctul de la IJPF Caraș-Severin.

Aviz contrabandiștilor
Odată cu dotarea asigurată din fondurile Schengen, și fenomenul infracțional a fost diminuat, potrivit polițiștilor. Aceștia se laudă că fenomenul contrabandei cu țigări ar fi fost diminuat cu 400%.