Femeile puternice ale României prezentate la Muzeul din Caransebeș

Într-un top 60 al femeilor care au schimbat lumea, 6 sunt românce! Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș alături de Consiliul Județean Caraș-Severin au invitat elevii să descopere frumusețea, grația, curajul, inteligența și perseverența unor femei care au făcut mândră România.

Muzeograful Bogdana Negrei a vorbit elevilor de la Liceul Tehnologic Dacia, în preajma zilei de 8 Martie despre prima femeie pilot-parașutist, prima femeie avocat, sau prima gimnastă cu 10 pe linie la Olimpiadă. Acțiunea a avut loc astăzi, 6 martie de la ora 12.00 la sediul muzeului caransebeșean.

Nu trebuie să ignorăm faptul că nu doar frumusețea le caracterizează pe românce. Sunt femei care au reușit să se impună și chiar să schimbe lumea, mai mult decât mulți dintre bărbați. Exemple de viață care pot fi urmate de generațiile tinere. În top 60 femei care au schimbat lumea o regăsim pe prima femeie parașutist la 1931 din Europa, Smaranda Brăescu, cu siguranță am auzit cu toții de Ana Aslan, medic roman și cercetător recunoscut la nivel mondial director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988), sau de inginera Eliza Leonida Zamfirescu, inventatoare, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României, membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare, unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume. Și exemplele pot continua cu Nadia Comăneci, mai aproape de zilele noastre prima gimnastă din lume care a reușit să obțină nota 10 la Olimpiada de la Montreal.

Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut”, menționează managerul instituției de învățământ Dacian Rancu.

Muzeograful Bogdana Negrei a prezent tinerilor femeile puternice din România despre care cu siguranță au învățat la lecțiile de istorie, încercând astfel că atragă atenția asupra faptului că oricine își dorește un obiectiv în viață, prin muncă și dăruire dar și multă ambiție îl poate atinge. Cu această ocazie elevii au primit chestionare privind activitățile muzeului caransebeșean, ce ar dori elevii să viziteze, dar și cât de des calcă pragul instituției, un sondaj de opinie care ajută conducerea instituției să decidă asupra programelor și activităților viitoare dedicate tinerilor.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/