Femeile ortodoxe din Caransebeș, la 20 de ani de activitate de voluntariat în slujba comunității

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

„Dați-mi o generație de femei creștine și voi schimba fața lumii!“ Cu acest citat celebru al Sfântului Ioan Gură de Aur și-a început discursul episcopul Caransebeșului PS Lucian, în deschiderea acțiunii dedicate Societății Femeilor Ortodoxe Caransebeș.

2018 este un an marcat de două evenimente istorice cruciale pentru istoria României, astfel că Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeș a dedicat un simpozion acestor repere istorice, chiar în ziua aniversării a 20 de ani de activitate neîntreruptă în municipiul de pe Timiș și Sebeș.

După slujba de Te Deum, oficiată de PS Lucian în Catedrala Episcopală, a avut loc în Sala Festivă 1918 a Primăriei Caransebeș simpozionul cu tema: „Contribuția  Organizațiilor Femeilor Ortodoxe la Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918“. La manifestare au fost prezenţi primarul Felix Borcean, consilieri locali, profesori, istorici și reprezentanți ai Bisericii. În deschiderea simpozionului s-a vorbit despre rolul Societății Femeilor Ortodoxe în urmă cu un secol, dar și rolul caritabil actual, în ajutorarea comunității.

„Pe lângă slujba de Te Deum, am oficiat și o scurtă slujbă de pomenire pentru făuritorii Marii Uniri, pentru femeile ortodoxe care s-au implicat foarte mult în timpul Primului Război Mondial, pentru Unitatea de Credință și pentru Unitatea de Neam, și imediat după Primul Război Mondial le-am pomenit pe doamnele din Asociația din Caransebeș, care au rămas cu numele înscris în Cartea Vieții, în Împărăția lui Dumnezeu”, a menționat episcopul Caransebeșului, PS Lucian, în deschiderea simpozionului, concluzionând că este o bucurie foarte mare ca această reuniune a Femeilor Ortodoxe din Patriarhia Română să aibă loc la Caransebeș.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Au trimis comunicări foarte multe organizații de gen din țară și au onorat invitația o serie de membre ale organizațiilor din localitățile aflate în județele învecinate.

Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Române (SONFR) a fost o asociaţie culturală înfiinţată în anul 1910 la Bucureşti, din iniţiativa unor reprezentante ale elitei feminine a epocii. Membrele SONFR promovau legătura dintre şcoală – familie – biserică şi acordau educaţiei un rol fundamental. Ideea centrală era că educaţia fetelor constituia temelia societăţii. În cei 20 de ani de activitate de la Caransebeș, Societatea s-a preocupat de îngrijirea bătrânilor, de activități de after school pentru elevii din ciclurile primare și gimnaziale, de oferirea de ajutoare, constând în rechizite școlare și diferite haine, dulciuri sau alte lucruri de trebuință elevilor, de organizarea de serbări (Duminica Ortodoxiei, Ziua Mamei), concursuri, expoziţii, colecte şi chete publice cu scop educativ, concerte religioase şi de muzică simfonică.
La nivel național, Societatea a fost susţinută de membrii Casei Regale (Regina Maria, Carol I, Regina Mama Elena), de autorităţi guvernamentale (Spiru Haret, I.G. Duca, Iuliu Maniu, Ion Antonescu), de liderii ai Bisericii Ortodoxe (episcopul Teodosie Ploeşteanu, patriarhul Miron Cristea , fost Episcop de Caransebeș), de istorici (A.D. Xenopol, Nicolae Iorga, Dimitrie Onciul), artişti (George Enescu), bancheri, doctori, profesori, dar şi mulţi oameni obişnuiţi.

Este impresionantă, de asemenea, implicarea şi devotamentul naţional şi uman al membrelor SONFR manifestate în ajutorarea celor răniţi şi a copiilor nevoiaşi sau orfani în perioada celor două războaie mondiale. În Bucureşti, de exemplu, Societatea a transformat clădirile sale în spitale, iar membrele sale s-au transformat în infirmiere. Au rămas memorabile supele populare oferite gratuit bucureştenilor săraci în anii 1916-1918. Toate acestea au fost menționate în comunicate transmise de Societățile Femeilor Ortodoxe în cadrul momentului aniversar.

Manifestările se întind pe parcursul a trei zile, astfel că după ce ziua de vineri, 4 mai, a fost dedicată simpozionului, sâmbătă, 5 mai, va fi organizată o  excursie pe Valea Almăjului, cu vizitarea cascadei Bigăr și la Oravița cu vizitarea mănăstirii Slatina-Nera. Duminică, 6 mai, femeile ortodoxe vor lua parte la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de PS Lucian.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/