Victimele violenței domestice din Timiș vor putea scăpa de chinul din familii. La Recaș se va construi un astfel de centru pentru femeile care sunt victime ale abuzurilor în familie, centru la care mamele vor putea fi însoțite și de copiii lor. Proiectul a fost votat joi de consilierii județeni.
Centrul de la Recaș face parte dintr-un proiect de 53 de milioane de euro la nivel național și va fi unul de 14 locuri. În cadrul centrului vor activa șapte angajați: un consilier juridic, psihologi și asistenți sociali. „Problema femeilor abuzate era de fapt încrederea lor în instituțiile statului. Multe dintre ele ar fi renunțat la a apela la instituțiile statului, neavând încredere în ele. Atunci se întorceau în familie, unde se continua acea viață de coșmar, și pentru ele, și pentru copil. E bine că pot veni cu copii, pot avea parte de hrană, iar copiii, de școală. Nu-mi doresc să fie persoane acolo, mi-a aș dori să nu fie femei care să aibă parte de acest necaz”, a declarat Traian Stancu, vicepreședintele CJT, care a condus ședința extraordinară în care s-a votat proiectul.
Practic, construirea centrului face parte din Programul Venus, privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, iar consilierii județeni prezenți (26 la număr) au votat în unanimitate pentru asocierea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului cu Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Anul acest, în Timiș au fost înregistrate până acum 30 de victime ale abuzurilor în familie. „Numărul a fost aproximativ același. Numărul de sesizări a fost mai mare în acest an, comparativ cu anul trecut, tocmai datorită campaniilor pe care Direcția Generală de Asistență Socială, împreună cu Poliția, le-a făcut. Avem undeva în jur de 30 de victime de la începutul anului”, a declarat Monica Trușcă, director general la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș.
Viorel Coifan, revoltat că în fiecare lună este o ședință extraordinară de plen
În comisiile reunite, consilierul județean PNL Viorel Coifan s-a plâns că în fiecare lună CJT are o ședință ordinară și una extraordinară. Liberalul a menționat și că e deranjat că ședințele extraordinare nu sunt retribuite pentru consilieri. „Întotdeauna suntem puși în fața faptului împlinit. În fiecare lună avem o ședință extraordinară. Caracterul extraordinar a ajuns să fie superflu. Cred că regulamentul ar trebui modificat, și anume să specifice că ținem în fiecare lună o ședință ordinară și una extraordinară. Spre deosebire de ședințele ordinare, cele extraordinare nu sunt remunerate”, a spus Coifan.
Centrul de la Recaș va avea alocată suma de 22.743,43 de lei.