Primarul municipiului Caransebeș a purtat discuții cu o delegație a companiei Telekom România, care a venit cu o propunere de smart cities pentru municipiul de pe Timiș și Sebeș.
Felix Borcean a explicat de ce se gândește la un asemenea concept inovator pentru urbea pe care o păstorește.
„Este un concept inovator care, dincolo de explicațiile tehnice, definește orașul cu care locuitorii săi pot interacționa și care funcționează într-un mod inteligent. Luni o să am o discuție la Timișoara cu consultantul pentru proiectul european cu iluminatul public și vreau să văd dacă putem să includem o firmă precum Telekomul parte în acest proiect. Poate avem cum să reconfigurăm acest proiect în sensul de a se defini mai bine ca un sistem smart cities, care să aibă ca pilon central iluminatul public”, a menționat primarul Borcean. Acesta a mai adăugat că municipiul Caransebeș a desfășurat un proiect pilot de iluminat inteligent în cartierul Pipirig, însă au fost montate lămpi cu vapori cu sodiu, iar proiectul actual propune modificarea completă a corpurilor de iluminat.
Fiind proiect cu accesare de fonduri europene, cofinanțarea Primăriei Caransebeș este de 2%, ceea ce nu reprezintă foarte mult din bugetul municipalității, spune Felix Borcean:
„Acum noi facem calcule. Ne-am gândit la un proiect cu o finanțare europeană de 1 milion de euro, însă cum fondurile există în zona de vest a țării și doar Reșița a depus proiect în acest sens în valoare de 5 milioane de euro mă gândesc și eu ca Primăria să reconfigureze proiectul și să solicităm 2 milioane de euro, să îndrăznim puțin mai mult, pentru că putem suporta cofinanțarea de 2% din această sumă. Luni va fi o discuție foarte importantă pe ceea ce noi ca municipiu o să putem face, pentru că s-a și prelungit termenul de depunere a proiectului până în 18 octombrie, astfel că mai avem timp de realizare a documentației și trebuie să ne mișcăm pentru că sunt fonduri. Am înțeles că sunt 15 milioane de euro fonduri alocate pe zona de vest și doar Reșița a depus solicitarea până acum”, a mai precizat Felix Borcean.
Un oraș inteligent este un ecosistem caracterizat prin existența unui set de procese parțial digitalizate și care urmărește eficientizarea, prin intermediul soluțiilor IT&C, a interacțiunilor dintre locuitorii săi, administrație și mediul de afaceri local.