Felix Borcean deschide Cutia Pandorei! Lista firmelor care au cumpărat terenuri de la Primăria Caransebeş. Cu investiţii finalizate sau cu contracte anulate!

Războiul consilierilor din cele două partide politice care conduc municipiul Caransebeș se duce, de mai bine de un an de zile, pe două fronturi: unul oficial, în plenul ședințelor de Consiliu Local, și altul pe rețelele de socializare. Primarul Felix Borcean a făcut însă o mişcare ce denotă transparenţă totală!

Grupul PSD a amenințat în ședința de consiliu că nu votează niciun proiect de hotărâre privind potențiale investiții până când nu se răspunde de către actuala conducere de ce au fost vândute terenuri din domeniul public, în mandatele de primar ale lui Marcel Vela, și investițiile pentru care au fost oferite terenuri nu s-a mai realizat. Consilierii social-democrați fac publică o listă în care se regăsesc numele mai multor firme care și-au anunțat în ultimii 10 ani intenția de a investi în municipiul de pe Timiș și Sebeș și care, din diferite motive, au renunțat, astfel că s-au ales cu terenul cumpărat de la Primărie.

Prezumţia de bună intenţie este de bun simţ!

La toate aceste acuze, primarul Felix Borcean le răspunde consilierilor PSD printr-un comunicat de presă.

„Constatăm, cu surprindere sau nu neapărat, deoarece suntem obișnuiți cu dezinformările marca PSD, faptul că se insistă cu obstinație pe activitatea din domeniul investițional a precedentei și a actualei administrații. Așa cum am precizat anterior, atât fostul primar, Ion Marcel Vela, cât și subsemnatul, Felix Borcean, am manifestat o atenție și o deschidere deosebită față de toate persoanele care doresc să investească în municipiul Caransebeș, chiar dacă în prezent se face naveta la trei schimburi pentru a se munci aici, și de la distanțe de până la 60 km. S-au făcut în ultima vreme, pe fondul unor dispute politice și a nedigerării, chiar și acum, a pierderii alegerilor pentru Primăria Caransebeș de unii candidați, tot felul de speculații referitoare la activitatea, seriozitatea și nivelul investițiilor”, a menționat Felix Borcean, care a argumentat că în municipiul Caransebeș este o piață deschisă și, totodată, volatilă a investițiilor.

„Cu alte cuvinte, există investitori serioși și mai puțin serioși, dar noi avem obligația să le acordăm credit, sau măcar o prezumție de bună intenție tuturor, chiar dacă din zece doar unul demarează o investiție. De bună seamă, toate tranzacțiile de terenuri destinate investițiilor sunt supuse unui regulament și respectă hotărârile Consiliului Local Caransebeș și, în mod real, nu sunt vânzări care să dea prilejul unor speculații imobiliare, deoarece ele sunt VÂNZĂRI CONDIȚIONATE și toate contractele sunt prevăzute cu SARCINI stipulate în Cartea Funciară. Iar cei care nu le respectă pierd terenul, după un an și banii, sau chiar și parte din investiție dacă nu o finalizează”, a declarat edilul orașului, specificând că investitorul plătește din prima zi impozit pe teren, alt venit la bugetul local.

Felix Borcean a fost dur și la adresa consilierilor PSD cu state vechi de plată în Consiliul Local, votanți și ei ai hotărârilor prin care se atribuie prin contracte de vânzare-cumpărare condiționate aceste terenuri în zonele investiționale ale municipiului Caransebeș.

Primarul vine cu nume şi cifre!

Edilul-şef Felix Borcean s-a hotărât să facă publică lista despre care social-democrații vorbesc de câteva săptămâni și să prezinte totodată situația firmelor și terenurilor la care aceștia fac referire:

– TMD Friction, teren achitat, investiție finalizată, lucrează 500 de salariați;

– SC TERACON SRL, teren achitat integral în anul 2008. În data de 29.11.2016 s-a aprobat în Consiliul Local revocarea, cu unanimitate de voturi, a contractului de vânzare-cumpărare pentru a fi relocat pentru extindere investiție către TMD Friction (societate cu 500 de salariați, adusă în Caransebeș de fosta conducere a Primăriei);

– SC PACO LEAPEIO SRL, teren achitat integral, termen de realizare a investiției 31.12.2017, prin prelungirea cu vot unanim, în actualul Consiliu Local;

– SC POLMAR SRL, teren achitat parțial (societate în insolvență), acţionată în instanță pentru rezilierea contractului;

– SC SOGECO SRL, teren achitat integral, investiție finalizată, proprietate în prezent a SC Marchesi SRL, lucrează aproape 100 de salariați;

– SC LEM TRANS INTERNATIONAL PRODCOM SRL, achitat parțial, teren revenit în proprietatea municipiului Caransebeș, suma achitată și parțial din investiția rămasă în patrimoniul municipiului;

– SC MANUEL ALBERTO SRL, achitat integral, investiția nefinalizată, suma și terenul au rămas în proprietatea municipiului Caransebeș;

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

– SC DIAMANT SERVCOM SRL, achitat integral, investiția nefinalizată, suma și terenul au rămas în proprietatea municipiului Caransebeș;

– SC NEW EASTERN FASHION GROUP 2005 SRL, contract anulat și teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeș;

– SC ARISTOCRAT SRL, contract anulat și teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeș;

– SC HISTOGRAMA SERV SRL, contract anulat și teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeș;

– SC GLOBERNICA SRL, teren achitat integral către Primăria Caransebeș și teren executat de către ANAF (existând posibilitatea recuperării terenului de către municipalitate, prin contestarea executării);

– SC SP & AGE FASHION DISTRIBUTION SRL, contract anulat și teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeș;

– SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SRL, contract anulat și teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeș.

CITEŞTE ŞI: Consilierii PSD din Caransebeş ştiu ce (nu) vor! Investiţie de un milion de euro, blocată cu perseverenţă!

„Pe lângă susținerea de către fosta conducere a primăriei a unor investiții noi și pe terenuri private, gen POLITECH sau CHIULAN în zona Pipirig, sau toate societățile de pe platforma fostului combinat Mocars din Balta Sărată, a fost susținută și extinderea Sumitomo cu realizarea ultimelor hale în care se fabrică subansamble Skoda (cu încă 1200 de salariați) inaugurate în anul 2012. Ca să nu mai discutăm de locurile de muncă și de operatorii noi care au investit în Caransebeș: Rompetrol, Lukoil, Kaufland, Lidl sau Penny”, a precizat edilul urbei, demontând astfel acuzația  grupului PSD precum că nu s-au creat locuri de muncă.

Insinuări şi dezinformări demontate de Felix Borcean!

„Insinuarea că s-au pierdut suprafețe din patrimoniul orașului este la fel de incorectă, suprafețele revenind în domeniul public atunci când nu s-au respectat clauzele contractuale, iar municipiul, acolo unde nu s-au finalizat investițiile, a rămas și cu terenul și cu prețul achitat, sau și cu prețul încasat și cu terenul și cu parte din investiție (cazul Lemtrans)”, spune Borcean, care adaugă că prețurile de vânzare ale acestor terenuri au fost stabilite prin rapoarte de evaluare întocmite de un evaluator autorizat ANEVAR și că toate solicitările au fost avizate de comisii din care făceau parte și membri PSD, care în mandatele anterioare au înțeles că locurile de muncă ar trebui să fie o prioritate.

Felix Borcean dezminte și o altă informație furnizată de pesedişti, spunând că NU au fost prevăzute sume în bugetul local pentru răscumpărarea terenului de la SC  TERACON SRL, în ianuarie 2017, la prețul de 331.314 lei, acestea fiind simple invenții, continuând să argumenteze că atitudinea de acum a consilierilor PSD este una cel puțin periculoasă, în perspectiva unor noi investiții sau continuarea celor actuale.

CITEŞTE ŞI: O investiţie de 2,5 milioane de euro, periclitată de votul consilierilor locali PSD din Caransebeş

Toate aceste discuții pe tema investițiilor în Caransebeș s-au accentuat după ce grupul PSD din Consiliul Local s-a opus solicitării Marchesi de a cumpăra terenul de lângă hala proprie pentru a se extinde.

Felix Borcean dorește să încheie comunicatul de presă într-o notă optimistă, asigurându-i pe cetățenii din Caransebeș că actuala administrație se străduiește și reușește, în ciuda opoziției pe alocuri ciudată a PSD, să gestioneze corect și transparent treburile urbei, iar atitudinea ostilă a opoziției nu face decât să le fortifice și mai mult, spre binele tuturor.

banner maxagro