Inculpat pentru instigare la abuz în serviciu și fals intelectual, primarul Caransebeșului are o serie întreagă de motive să spună că se dorește scoaterea lui cu orice preț din campania electorală pentru un nou mandat, campanie în care ar intra din postura de mare favorit.
În primul rând, Felix Borcean e sigur de amestecul lui Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne. În al doilea rând, despre o mulțime de alte lucrări efectuate exact ca în cazul Sinagogii, dar trecute neobservate de toată lumea. Un al treilea aspect, foarte important, este că Felix Borcean recunoaște că legea a fost ușor driblată în momentul în care municipalitatea a executat lucrări din bani publici în curtea Sinagogii, imobil de patrimoniu ce aparține Comunității Evreiești. Numai că a aflat asta în momentul în care au fost sesizate organele de cercetare penală!
Felix Borcean a vorbit în amănunt pentru expressdebanat.ro despre toate acestea. „La solicitarea comunități evreiești din Caransebeș, care aniversa, în anul 2018, 125 de ani de la edificarea Sinagogii, curtea arăta într-un hal fără de hal. Ne-au solicitat sprijin în a recondiționa curtea. Am mers la fața locului însoțit de directorul SPIR, Gheorghe Ștefan. El se ocupa de tot ceea ce înseamnă lucrări de reabilitare în Caransebeș. Aici intervine problema, acuza care mi se aduce, adică l-aș fi instigat. L-am întrebat: putem sau nu putem să facem ceva?! A spus: să vedem ce putem. Aici rolul meu se cam sfârșește. Domnul Ștefan a reușit să repare interiorul curții în timp util, dar a făcut-o într-o manieră din trecut. Faptul că el a știut de treaba asta înseamnă că a mai făcut astfel de învârteli sau cum se numesc ele. Nu cred că are cineva impresia că eu l-am sfătuit pe domnul Ștefan, care e director SPIR din 2013, să facă așa. Nu i-am sugerat vreo metodă anume, căutând acum mi-am dat și eu seama că erau mai multe variante de a acționa legal”, a dezvăluit primarul Caransebeșului.
Potrivit lui Felix Borcean, Gheorghe Ștefan este cel care a decis ca lucrarea din curtea Sinagogii să fie justificată contabil prin întocmirea în mod nereal a unor documente justificative ce atestau efectuarea unei lucrări de aceeași valoare pe o stradă din Caransebeș. „Sarcina unui director era să meargă să se intereseze în Primărie, la Juridic, la Investiții, Achiziții și așa mai departe, Cadastru, Urbanism, să vadă care sunt pașii, dacă se poate sau nu se poate. Nu cred că s-a întâmplat lucrul acesta din moment ce a ales metoda cea mai scurtă. Nu îl acuz, domnul Ștefan este un om bun, un om care și-a făcut datoria, dar și-a făcut-o poate cu prea mult zel. Singurul din Primărie cu care am discutat despre treaba aceasta a fost domnul Ștefan. SPIR-ul, Serviciul Public de Întreținere și Reparații, este în subordinea Primăriei, dar are personalitate juridică, are un fel de independență de acțiune. Domnul Ștefan avea toate pârghiile în mână, a făcut acea comisie, a încheiat contractul cu firma respectivă, nu s-au executat lucrările de reparație la acele trotuare, ci în contul acelor bani s-a făcut lucrarea la Sinagogă”, a mai spus primarul Borcean.
Despre ocolirea legii în cazul lucrării respective, edilul-șef a aflat după ce organele de cercetare penală au început să investigheze. Nici prezentarea pe larg a dosarului penal înainte de eventuala trimitere în judecată n-ar fi întâmplătoare, crede edilul-șef: „Asta chiar mă duce din nou, mă duce cu gândul că cineva vrea cu tot dinadinsul să mă scoată pe mine în evidență ca marele tâlhar al orașului. Toate lucrurile astea conduc la un singur lucru, la scoaterea mea din schemă, cum se zice”.