„Febra de mlaştină” nimiceşte caii!

Anemia infecţioasă ecvină continuă „să le dea târcoale” cabalinelor din judeţul Caraş-Severin. Dacă în 2013 s-a constatat o scădere a numărului animalelor anemopozitive, există specii din anii anteriori care încă se confruntă cu această problemă.

Este vorba de un număr de zece animale infectate. Chiar dacă reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare le-au oferit un preţ corect, majoritatea proprietarilor de cabaline din mediul rural refuză să ducă animalele la abator. Asta, cel mai probabil, din cauza valorii morale a acestora, lucru care duce astfel la infectarea cabalinelor cu virusul bolii AIE. Sau, se poate pune problema ca în localităţile unde există aceste animale pozitive reprezentanţii DSV să nu poată face recontrolul animalelor sănătoase din cauza refuzului proprietarilor.

În prezent nu mai putem recontrola caii decât în localităţile în care animalele au fost găsite pozitive la testele anterioare, pentru că efectiv primim un refuz din partea proprietarilor. Avem un număr de cabaline pe care nu putem să le retestăm şi, probabil, printre acestea se află animale bolnave de amenie infecţioasă”, a declarant, pentru Express de Banat, Ion Florin Rădulescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin.

Tot mai puţini cai în judeţ

Din această cauză, în momentul de faţă se constată o scădere a cabalinelor în judeţul Caraş-Severin: „Acest lucru se întâmplă probabil prin îmbătrânirea populaţiei la ţară, prin apariţia cailor putere care suplinesc caii de muncă… e normal să se întâmple asta într-o evoluţie a lucrurilor şi a omenirii”, a mai adăugat Ion Florin Rădulescu.

Începând cu anul 2010 toate cabalinele diagnosticate cu anemie infecţioasă au fost despăgubite prin transferarea acestor sume de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară către Direcţiile Sanitar Veterinare, motiv pentru care aceste plăţi au fost efectuate mult mai rapid. Astfel, anul acesta, din cele 38 de animale depistate pozitiv, 35 au fost scoase şi despăgubite până în prezent, iar celelalte 3 aflate pe stoc sunt femelele gestante care nu pot fi scoase până după fătare. Din asta reiese că DSV nu are nicio restanţă faţă de caii bolnavi în 2013.

În acest an nu am avut niciun refuz din partea proprietarilor de cabaline, probabil că aceştia au început să conştientizeze că animalele trebuiau să fie scoase pentru eradicarea bolii la nivelul judeţului şi la nivelul întregii ţări”, a ţinut să mai precizeze directorul DSVSA Caraş-Severin.

AIE apare în zonele de deal şi munte

În urma corelării incidenţei şi prevalenţei bolii, s-a constatat faptul că incidenţa este mai ridicată în zonele de deal şi munte, unde caii sunt folosiţi în special la muncă în domeniul forestier, aceste zone întrunind toate condiţiile apariţiei bolii. An de an, numărul de cazuri a crescut, cuprinzând aproape toate localităţile din Caraş-Severin. DSVSA efectuează în permanenţă controale pentru supravegherea circulaţiei ecvinelor, ce presupune o activitate complexă atât din partea autorităţilor veterinare, cât şi a altor autorităţi.

Anemia infecţioasă ecvină este o boală infecţioasă virală care afectează animalele din familia Equidae, fiind răspândită la nivel global. Este considerată cea mai importantă şi dificil de combătut boală infectocontagioasă a calului, deoarece se înregistrează procente mari de morbiditate şi mortalitate în cadrul populaţiilor de ecvine.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/