Elevii cărășeni se perfecționează în Spania!

Elevii Colegiului Tehnic Cărășan au intrat în contact cu spiritul antreprenorial spaniol în cadrul unui proiect european ce i-a trimis timp de o lună în fabricile din Spania.

Aproape 20 de elevi de la liceul reșițean au fost beneficiarii proiectului „Eurointegrare profesională prin mobilitate educațională- Viitorul meu începe azi!”. Astfel, au petrecut aproximativ o lună în Granada, Spania, unde au învățat atât detalii tehnice despre producerea, distribuţia şi vânzarea  produselor textile  en-gros, cât și modul în care se organizează astfel de fabrici europene.

Cei 16 elevi participanți au învățat să identifice materialele textile şi produsele care se pot realiza din acestea, să determine caracteristicile fizico-mecanice ale materialelor folosind diverse metode, aparate, să execute schiţe, să proiecteze tipare şi chiar să prelucreze prin operații de coasere cu mașini de cusut clasice sau asistate de calculator”, explică managerul de proiect, profesorul Leontina Lațcu.

Acest stagiu de pregătire a reușit să le dezvolte elevilor atât spiritul responsabilității, cât și abilitățile necesare mai apoi la locul de muncă pe care îl vor avea. Pe lângă faptul că au socializat într-o limbă străină și și-au perfecționat abilitățile lingvistice, elevii au învățat să facă față unor noi provocări, să promoveze toleranța și democrația, să lucreze în echipă și să colaboreze. „Participarea la acest  plasament va facilita tranziţia acestor tineri de la şcoală la viaţa activă,  integrarea cu succes pe piaţa muncii imediat după absolvire şi chiar posibilitatea de a-şi  dezvolta propria afacere”, mai adaugă profesorul Leontina Lațcu.

La finalul acestui proiect, cei 16 elevi au primit certificate de pregătire lingvistică la Limba engleză şi la Limba spaniolă, documentul ,,Europass Mobility” pentru formarea profesională şi certificate de participare din partea organizaţiilor de primire şi a organizaţiei intermediare M.E.P. Europroject Granada.