Faţada Operei din Timişoara – schimbare totală! A venit avizul de la Ministerul Culturii

Reabilitarea faţadei Operei din Timişoara este în plină desfăşurare. Primarul Nicolae Robu spune că toate plăcile trebuie înlocuite şi că va fi înlocuit complet travertinul de pe faţadă. A fost obţinut avizul de la Ministerul Culturii pentru realizarea lucrării, însă aceasta va presupune costuri suplimentare şi noi licitaţii.

Ministerul Culturii, prin Comisia de Monumente, a dat aviz favorabil lucrărilor de reabilitare a faţadei Operei din oraşul de pe Bega şi acum administraţia are undă verde. Primarul Nicolae Robu a asigurat că lucrările vor fi finalizate în acest an. Edilul a explicat care au fost etapele parcurse până când s-a ajuns la concluzia că travertinul trebuie schimbat complet.

„A fost dat avizul pe o anumită ipoteză. Că trebuia păstrat în proporţie de 70% travertinul existent. El trebuie dat jos, dus în laborator, supus unei expertize şi apoi cel care se consideră că are şi o viabilitate pe un anumit număr de ani trebuie pus la loc, iar celălalt care nu corespunde, înlocuit. Când s-a trecut la această operaţie, pe baza avizului vechi, s-a constatat că tot se sfarâmă în momentul în care vrei să-l desprinzi. Atunci cu poze, cu filmuleţe luate din diverse zone s-a mers din nou la Ministerul Culturii şi s-a cerut aviz pentru schimbarea integrală, iar până a venit avizul nu am putut lucra., precizează Nicolae Robu.

Odată cu înlocuirea completă a travertinului va creşte şi preţul lucrării, însă edilul-şef al Timişoarei nu cunoaşte suma exactă. „Se respectă legea. Dacă legea îţi permite să creşti preţul cu 10%, o vom face, dar dacă nu ne încadrăm, va trebui să facem o nouă licitaţie.”, a continuat primarul.

Chiar dacă unele plăci nu sunt degradate ochiometric, adică nu se văd de jos, în momentul în care s-a încercat desprinderea lor s-au sfărâmat. Acesta a fost motivul pentru care refacerea faţadei Operei şi înlocuirea completă a travertinului de pe faţadă a intrat din nou în atenţia Ministerului Culturii.

„Am vorbit cu ministrul Culturii, i-am explicat că avem nevoie de aviz să dăm drumul la lucrări. Nu poţi lucra fără aviz, că sunt chestii penale când lucrezi la clădiri monument. Avizul a venit vineri şi de acum este undă verde la lucrări pentru ca acestea să se finalizeze cât mai repede, să se dea jos tot şi să se pregătească pentru montarea noului travertin. Am vrea să fie gata cât mai repede, dar nu se poate decât parcurgând etapele permise de lege.”, a precizat Nicolae Robu.