Față-n față cu istoria. Sportivi din generații diferite au asistat la lansarea unui volum despre fotbalul caransebeșean!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Profesorul Octavian Voicău a lansat aseară, într-un cadru festiv, prima carte despre istoria fotbalului local. Municipiul este menționat pentru prima dată în cărțile de specialitate încă din 1913.

Sala de ședințe a Primăriei Caransebeș a găzduit aseară un eveniment inedit, atât prin evenimentul în sine, cât și prin faptul că generația actuală și reprezentanți ai vechilor echipe din municipiu au fost puși față-n față la lansarea de carte a profesorului Voicău. Nu întâmplător, evenimentul a fost planificat cu o seară înainte de primul meci oficial din actualul campionat, cel cu echipa Olimpia Satu Mare. Poveștile despre trecut, dar și despre motivația celor care au scris istorie în urmă cu 30 de ani pentru fotbalul din Caransebeș nu au făcut decât să îi motiveze și mai tare pe profesioniștii care intră astăzi pe teren, în speranța obținerii unei victorii. De altfel, pronosticurile date de oficialii locali, dar și de toți cei prezenți la acțiune au vehiculat victoria pentru FC Caransebeș.

,,Am lucrat la această carte aproape 7 ani. (…) Este extrem de importantă pentru istoria fotbalului caransebeșean, pentru că este singura carte care adună cronologic toate evenimentele fotbalistice din 1920 până în prezent. (…) Aș vrea ca FC Caransebeș să aibă un parcurs bun pe viitor, iar eu continui să le scriu pe toate”, a declarat profesorul Octavian Voicău, cu prilejul evenimentului de aseară.

lansare carte forbal vela si voicau  carte voicau caransebes

Reprezentantul finanțatorului, edilul-șef Marcel Vela, nu a ratat ocazia de a-i aprecia pe tinerii care după 30 de ani au reușit să aducă echipa în Liga secundă, dar i-a amintit și pe cei care au scris deja istorie pentru fotbalul caransebeșean.

,,A fost un eveniment frumos, pentru că în această sală s-au depănat amintiri, s-au povestit întâmplări din meciurile care au avut loc la Caransebeș. Au fost adevărate legende sportive aici și tinerii fotbaliști care încep un campionat în Liga a II-a au avut, iată, ce învăța. A fost un arc în timp, a fost o mână întinsă de la cei care au jucat fotbal la Caransebeș, au făcut istorie, cuprinși acum ca momente într-o carte, în coperțile cărții scrise de profesorul Voicău, și în același timp au fost mobilizări, încurajări pentru tinerii fotbaliști care reprezintă acum fotbalul din Caransebeș. Tinerii sunt ambițioși, au calități, ambiție și noi nu putem decât să îi susținem”, a spus primarul municipiului, Marcel Vela.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Amintiri și planuri pentru viitor

,,Am jucat în echipa CFR Caransebeș , care acum 30 de ani a promovat pentru prima dată în Divizia B, iar acum este un eveniment deosebit, întâmplându-se același lucru. Am venit pentru că o carte ne întinerește, ne aduce aminte de copilărie, este extraordinar. Anii cei mai frumoși, fără griji, fără nimic. Ne gândeam doar să câștigăm și parcă le retrăiesc din nou acele clipe. Vreau să merg și la primul meci, pentru că am emoții pe care vreau să le retrăiesc”, a spus Ioan Bilan, căpitanul echipei care în 1983 a promovat în Divizia B.

Căpitanul actualei echipe, Gheorghe Goșa, nu a lipsit de la evenimentul cultural. ,,Sunt mândru și onorat că particip la această întâlnire, ne dorim și noi să facem cât mai multe lucruri bune, să câștigăm și sunt convins că dacă vom avea rezultate și vom câștiga, caransebeșenii vor fi alături de noi, de echipă”, a spus acesta.

Moderatorul întâlnirii a fost Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură. ,,Un mare om de fotbal, Octavian Voicău, a făcut cel mai frumos cadou Caransebeșului, prin scoaterea acestui volum despre istoria mișcării fotbalistice de la începuturile ei, menționate în cronici. Probabil s-a jucat fotbal dintotdeauna, dar noi suntem menționați începând cu 1913 și până în zilele noastre”, a declarat Cojocariu.

 

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/