Consiliul Local Lugoj a aprobat, în ședința din luna martie, înființarea unei structuri de intervenție mobilă, în cazurile de violență domestică.
Două direcții subordonate Primăriei Lugoj vor conlucra în situațiile de urgență, astfel că la solicitările la fața locului se va deplasa o echipă formată din lucrători de la Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj și Poliția Locală.
„Echipa va fi compusă din șase lucrători ai Direcției de Asistență Social Comunitară și un angajat al Poliției Locale, care vor face o anchetă la fața locului și apoi vor dispune măsurile ce se impun”, a precizat Angelica Rus, purtător de cuvânt al Primăriei Lugoj.
Autoritățile locale vor stabili, în perioada următoare, persoanele care vor avea atribuții în acest tip de intervenții, urmând să fie întocmit și un regulament corelat cu o procedură de lucru în aceste cazuri. Sesizările vor fi analizate pe teren și apoi trimise spre rezolvare instituțiilor abilitate.
Bilanțul trist al ultimilor ani reamintește de două cazuri șocante din urbea de pe Timiș, pornite de la violența în cuplu. Primul a fost al cantorului Ionel Ivaşcu, cel care și-a ucis iubita cu 32 de ani mai tânără decât el, pentru că aceasta a vrut să îl părăsească. Un altul a fost al tinerei Adriana Olariu, de 32 de ani, care a murit strangulată de concubin. Victima a fost omorâtă pentru că a refuzat să facă sex cu cel care avea să-i devină călău. Femeia a fost strangulată cu bandă adezivă și apoi călcată pe gât pentru a rămâne fără suflare. Fetița femeii, în vârstă de numai opt ani, prezentă în apartamentul crimei, a ajuns și ea în stare gravă la spital, după ce a căzut de la etajul trei în timp ce încercase să ajungă în camera din care a auzit strigătele mamei.
Cu toate acestea, numărul victimelor violenței în familie este greu de cuantificat, având în vedere că foarte multe cazuri nu sunt raportate.