Fără procesiune la Dunăre de Bobotează! Cum vor primi credincioşii din Moldova Nouă Apa Sfinţită?

Credincioșii se pregătesc să prăznuiască Botezul Domnului, eveniment care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Cum pandemia a schimbat multe reguli de convieţuire, se pare că și viața religioasă va cunoaște unele modificări, un prim exemplu în acest sens fiind anularea procesiunilor de Bobotează.

„Pe data de 6 ianuarie prăznuim Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează. Botezul Mântuitorului în Iordan poartă și denumirea de «Epifanie» sau «Teofanie», termeni care provin din limba greacă și înseamnă «arătare», «descoperire». De ce arătare sau descoperire? Pentru că, în momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborat în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: «Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!». Sărbătoarea este foarte importantă pentru noi, întrucât este o sărbătoare a purității, a curăției. Prin apa sfințită (Aghiazma Mare), care poartă în ea puterea Duhului Sfânt, credincioșii se pot înnoi duhovnicește. Aghiazma mare este izbăvitoare de patimi și izgonitoare a duhurilor rele. Avem nevoie de ea, căci adesea diavolul caută cu orice chip să ne piardă, îndemnându-ne la păcat. Apa sfințită la Bobotează ne dă putere să biruim ispitele, să ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu, izvorul sfințeniei și al iubirii”, a detaliat parintele Ion Nedelcu, preot în cadrul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă cu privire la importanța evenimentului religios pentru credincioși.

Dacă, în alți ani, zeci de credincioși se trezeau dis de dimineață pentru a participa atât la Sfânta Liturghie, cât și la slujba de sfințire a Aghiasmei Mari, anul acesta, activitățile întreprinse vor suferi câteva modificări, tocmai cu scopul de a preveni răspândirea virusului ucigaș:

„Având în vedere contextul actual, Apa Sfințită va fi distribuită credincioșilor în sticle pregătite de biserică. Credincioșii nu vor veni, așa cum se întâmpla în alți ani, cu sticla lor de acasă. Apa Sfințită va fi distribuită pe tot parcursul zilei de Bobotează pentru a nu se provoca aglomerație. Mai mult decât atât, procesiunea la Dunăre și aruncarea Crucii se vor anula în acest an”, mai completează slujitorul bisericii.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Întrucât Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii şi a apelor de forțele răului, acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii aducătoare de spor, noroc şi sănătate. Cu toate acestea, preoții atrag atenția că trebuie făcută o selecție riguroasă și cu privire la acest aspect:

„Sunt multe tradiții și obiceiuri de Bobotează, unele dintre ele chiar păgâne, și de aceea credincioșii trebuie să aibă grijă pe care dintre ele le țin. Trebuie făcută o selecție și să ne limităm doar la cele bisericești. După tradiția bisericească, vom gusta de opt ori din această apă sfințită. Cifra opt ne amintește de veșnicie, de viața de veci, căci în Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală. Aghiasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile. Se stropesc cu ea gospodăriile, animalele și țarinile. Se consumă și pe parcursul anului, în special în Postul Mare sau în alte primejdii și încercări, însă la recomandarea duhovnicului”.

Sursa foto principal: newsbucovina.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/