Adrian Torma, învestit în funcția de primar! Biroul Electoral Central și-a depășit competența!

Instanța supremă va judeca în 13 ianuarie apelul prin care Biroul Electoral Central insistă în reluarea alegerilor pentru funcția de primar al orașului Moldova Nouă pe motiv că, prin validarea candidaturii lui Adrian Torma s-ar fi produs o fraudă.  

Candidatul Alianeței PSD – PRO România, care a câștigat scrutinul din 27 septembrie și a fost, practic, învestit de cetățeni pentru încă un mandat, a primit dreptul de a se afla pe buletinul de vot tot de la o instanță de judecată, fiind deja binecunoscută povestea dudului și a celor două semnături care ar fi putut impune un câștigător la masa verde încă înainte de deschiderea urnelor. Dar totodată a primit dreptul de a intra în competiția electorală și de la Biroul Electoral Central. Birou Electoral Central care și-a schimbat total optica după ce s-au numărat voturile!

Fraudarea procesului electoral de la Moldova Nouă a fost văzută până acum doar de câțiva membri ai BEC-ului. Decizia a fost la limită, părerile fiind împărțite în cadrul Biroul Electoral Central. Nimeni altcineva nu vede vreo problemă în victoria lui Adrian Torma. Curtea de Apel Timișoara, spre exemplu, a motivat în cel mai mic detaliu de ce nu pot fi puse la îndoială nici candidatura, nici victoria social-democratului și de ce a desființat hotărârea BEC de anulare a alegerilor, de repetare a lor și de interzicere a lui Torma pe viitorul buletin de vot. Ultimul cuvânt îl vor avea însă magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță care a dat BEC-ului mai mulți membri pentru alegerile din 27 septembrie. Membri care au hotărât anularea alegerilor pentru funcția de primar al orașului Moldova Nouă!

Apărătorii lui Adrian Torma au invocat o mulțime de motive pentru care alegerile nu au de ce să se reia și la Curtea de Apel Timișoara, o vor face și în 13 decembrie. În primul rând, BEC și-a depășit atribuțiile și și-a arondat competența unui instanțe de judecată, subliniază pe bună dreptate aceștia. În al doilea rând, în Hotărârea respectivă nu este indicată nicio faptă frauduloasă din cele prevăzute la legea electorală care să conducă la astfel de consecințe. Iar dacă s-a comis vreo fraudă, adică vreo infracțiune, de ce nu există la ora aceasta nici un învinuit în vreun dosar penal?! Pentru că, fraudă fără făptuitor nu s-a prea întâlnit până acum. Iar dacă ar exista făptuitor, atunci acela cu siguranță nu e Adrian Torma, ci trebuie căutat între cei care au permis înscrierea sa în cursa electorală. Caz în care vorbim de o mulțime de oameni responsabili și instituții implicate în procesul electoral.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Este cât se poate de clar, spun avocații social-democratului, că BEC nu vorbește despre o fraudă electorală care să aibă legătura cu votarea, cu procesul votării și stabilirea rezultatelor, ori anularea alegerilor se poate dispune de către BEC doar în situații excepționale, care vizează tocmai aspecte sau infracțiuni săvârșite în ziua votării. Liberalii fac însă tot posibilul pentru a obține reluarea alegerilor. Pretind că Torma ar fi forțat redepunerea candidaturii sale pentru funcția de primar după data limită permisă și subliniază că diferența de voturi a fost una mică față de candidatul lor, de doar 242 de voturi. Ei consideră că admiterea candidaturii în afara cadrului legal este o formă de fraudă electorală, dar tot ei arată cu degetul acuzator spre Biroul Electoral de Circumscripție, nu spre Adrian Torma. Ceea ce înseamnă că, dacă se poate vorbi de fraudă, candidatul PSD – Pro România poate fi cel mult beneficiarul, nu făptuitorul!

Mult mai important este însă ceea ce zice Curtea de Apel Timișoara, care a anulat Hotărârea BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor, fără Adrian Torma. Motivele de nelegalitate a Hotărârii BEC nr.142/30.10.2020 sunt dovedite din două perspective. Prima este legată de motivarea Hotărârii, iar a doua de competența organului administrativ – jurisdicțional. Curtea a reținut totodată că „BEC poate să anuleze inclusiv o listă de candidați sau o propunere de candidatură independentă, cu condiția dovedirii pe baza probelor administrate, a împrejurării că votarea sau stabilirea rezultatului alegerilor să fi avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor”.

Curtea de Apel Timișoara a concluzionat astfel că Hotărârea BEC este nelegală, că nicio fraudă nu este dovedită de probele administrate și că „BEC, organul administrativ jurisdicțional, a realizat, depășindu-și competența, o reverificare a candidaturii, cenzură pe care nu o putea efectua decât instanța de judecată”! Totul pare cât se poate de clar, Adrian Torma este câștigătorul alegerilor locale din Moldova Nouă și trebuie învestit imediat în funcție. Imediat după 13 ianuarie, data la care instanța supremă ar putea avea ultimul cuvânt sau ar putea prelungi suspansul într-un joc politic cu miză uriașă, joc ai cărui pierzători se cunosc deja: cetățenii orașului Moldova Nouă. Un oraș fără primar, fără viceprimar și fără Consiliu Local!

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/