Fără precedent! În pădurile din Caraș-Severin se taie! În carne vie!

Noul director al Direcției Silvice din Caraș-Severin sancționează drastic derapajele din actul administrativ derulat de ocoalele silvice, astfel că tot mai mulți silvicultori sunt dați afară din sistem, sunt sancționați sau dați pe mâna procurorilor!

Ioan Olariu a dispus ca, periodic și sistematic, Direcția Silvică Caraș-Severin să desfășoare activități de verificare a calității actului administrativ derulat de ocoalele silvice din subordine. Și asta pentru că avea destule semnale că în unele ocoale fărădelegile se țin lanț.

În urma controlului de fond efectuat în perioada 10.02-18.06.2020 la Ocolul Silvic Băile Herculane, s-a demonstrat, de exemplu, că actul de administrare a înregistrat deficiențe majore. Olariu vorbește despre faptele ilegale identificate în parchetele de exploatare contractate de operatori economici ca masă lemnoasă pe picior, în parchetele exploatate de către prestatori servicii sau în cantoanele gestionate de personalul silvic. Dar, mai grav, și despre abuzurile unor angajați ai ocolului silvic, dimensiunea pagubelor fiind fără precedent la nivelul Direcției Silvice Caraș-Severin!

leader board 728 x 90 px

În urma controlului respectiv s-au descoperit cioate provenite din tăieri ilegale, nejustificate de pădurari, totalizând 6136 bucăți, cu un volum de 1.882 mc, paguba fiind evaluată la 462.918 lei. Tot la capitolul pagube, s-au contabilizat cioate provenite din tăieri ilegale, justificate de pădurari prin trei procese verbale de infracțiune și șase procese verbale de contravenție, totalizând 597 bucăți, cu un volum de 308 mc, paguba fiind evaluată la 155.989 lei. În trei parchete exploatate de operatori economici s-au numărat 202 cioate, cu un volum de 548 mc, paguba fiind evaluată la 247.259 lei, pentru care există suspiciuni de folosire ilegală a unui dispozitiv special de marcat sau unui dispozitiv artizanal. S-au mai constatat pagube din declasarea materialului lemnos, facturi fictive și servicii neefectuate în sumă de 81.183 lei!

Directorul Olariu, care avertizase încă de la instalarea sa în funcție că s-a terminat cu fărădelegile în pădurile județului, a făcut deja o plângere penală pentru folosirea ilegală a unui dispozitiv special de marcat de către un salariat al ocolului silvic. „Mai sunt șapte sesizări la Parchet pentru pagube constatate în cantoanele silvice urmare a controalelor de fond și trei propuneri de retragere a atestatelor de exploatare pentru operatori economici. În plus, am desfăcut disciplinar contractul individual de muncă pentru un tehnician silvic și doi pădurari. Am mai retrogradat din funcție un tehnician șef district și s-a dispus sancționarea disciplinară prin diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de 1-3 luni la un tehnician șef district și 2 pădurari.Mai sunt însă și măsuri în curs de aplicare. Și anume, sesizarea organelor de cercetare penală împotriva unor salariați ai Ocolului Silvic Băile Herculane, împotriva unor societăți comerciale care au adus prejudicii aceluiași ocol, precum și sesizarea organelor de cercetare penală pentru utilizarea unui dispozitiv de marcat neidentificat/artizanal. Se are în vedere totodată desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă pentru o serie de angajați și sancționarea disciplinară prin diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de 1-3 luni pentru 15 angajați”, a precizat Ioan Olariu.

Primul om al pădurii din Caraș-Severin a avertizat încă o dată că nu va tolera activități ilegale, desfășurând permanent acțiuni de identificare a acestora la toate ocoalele silvice, chiar în aceste zile desfășurându-se verificări la Ocolul Silvic Mehadia.