Fără porci în bătătură, zvon sau realitate? Pesta porcină africană impune măsuri de securitate sanitară speciale

young pigs in hog farms, pig industry
STPT job 1000x200

A făcut înconjurul internetului, însă vestea s-a răspândit rapid și prin viu grai cum că românii nu mai pot crește porci în bătătură începând cu data de 1 august!

Există voci nemulțumite care spun că sub pretextul „biosecurității” și a prevenirii pestei porcine africane, în baza unei legi viitoare, țăranii vor fi obligați să nu mai reproducă (prăsească) porci în gospodăriile lor, să nu mai poată deține decât animale înregistrate într-o bază de date națională și cumpărate de la ferme, în condițiile în care fermele nu vând porci la bucată. Se mai spune că porcii nu mai pot fi hrăniți cu resturi alimentare (ci doar cu furaje) și, mai mult, crescătorul trebuie să își dezinfecteze încălțămintea la intrarea în coteț.

publicitate online in ziar Express de Banat

Zilele trecute, pe site-ul instituției a fost prezentată o poziție oficială din partea Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin care se subliniază că NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. Crescătorii care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte însă câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane în România, între care aceste măsuri sporite de securitate privitoare, între altele, la hrană și la igienă.

Chiar în condițiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 236 în prezent, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul este permanent prezent. Ca dovadă în acest sens stă panta ascendentă pe care se află numărul de focare, odată cu încălzirea vremii. În ultima săptămână au fost înregistrate 70 de focare noi în 16 județe. Din fericire, Caraș-Severinul nu se află printre ele.

În categoria focarelor de pestă porcină africană active, 3 sunt consemnate în județul Timiș, 12 în județul Arad.

Brantner 1000x100px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/