Fără obiecte de unică folosință din plastic la evenimentele organizate și avizate de Primăria Timișoara

tacam plastic

Consilierii locali USRPLUS intenționează să propună un proiect de hotărâre prin care să interzică utilizarea obiectelor din plastic de unică folosință la evenimentele avizate și organizate de primărie, pentru a respecta o directivă europeană în acest sens.

Aida Szilagyi, consilier local USRPLUS, a anunțat că, împreună cu ceilalți aleși locali din partea partidului, va propune un proiect de hotărâre prin care se dorește eliminarea utilizării articolelor de plastic de unică folosință la evenimentele avizate și organizate de primărie.

Unde e lege nu-i tocmeală! Directiva Europeană SUP pentru eliminarea plasticului de unică folosință este obligatorie din 3 iulie 2021! Impactul produs de deșeurile generate de plasticul de unică folosința a făcut subiectul a numeroase studii, fenomenul fiind cunoscut sub numele de “marine litter”, însemnând prezența deșeurilor de plastic în râurile, pe plajele, în oceanele și mările europene, cu efecte negative asupra biodiversității și a unor ecosisteme considerate de importanță deosebită. (…) Nu este nicio cale de a reduce acest fenomen, alta decât de a elimina din uzul curent aceste articole inutile. Acesta este și motivul pentru care Comisia Europeană a decis în anul 2019 să lanseze Directiva SUP, care trebuia să intre în vigoare din 3 iulie 2021, dar nu a fost transpusă în legislația românească nici până acum. Tocmai de aceea, vom propune un proiect de HCL prin care dorim să eliminăm utilizarea articolelor de plastic de unică folosință în cadrul acțiunilor de protocol și al evenimentelor pe care le avizează/organizează Primăria Municipiului Timișoara, instituțiile din subordine, precum și societățile aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara.”, a explicat Aida Szilagyi, pe Facebook.

Consilierul local USRPLUS recunoaște că această măsura va avea un impact destul de mare asupra producătorilor și vânzărilor, care vor trebui să folosească articole reutilizabile sau biodegradabile.

Din estimările și calculele efectuate, în scenariul cel mai pesimist o astfel de măsură va contribui la reducerea deșeurilor asociate cu aproximativ 9 tone pe an, o reducere a emisiilor cu efect de seră cu 180 de tone pe an și economii substanțiale la consumator de mai multe zeci de mii de euro pe an, care nu vor mai plăti pentru aceste articole inutile. Există desigur și un impact asupra producătorilor și vânzătorilor, în special cei din cadrul evenimentelor, aceștia vor trebui să adopte articole reutilizabile sau biodegradabile. Lista articolelor de unică folosință interzise la utilizare prin Directiva SUP include: pahare din plastic pentru băuturi, recipiente pentru alimente, tacâmuri, farfurii din plastic, paie pentru băuturi, agitatoare, recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat și alte articole.”, a detaliat Aida Szilagyi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/