Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au organizat astăzi la Centrul Regional de Afaceri o sesiune de informare a agenţilor economici, privind legislaţia muncii, despre modul concret de aplicare a noilor acte normative intrate în vigoare în 2020.
Pavel Kasai, inspector şef la ITM Timiş a prezentat aspecte din activitatea instituţiei pe anul 2019, dar şi pricipalele preocupări ale ITM pentru anul 2020, cu unele schimbări legislative din activitatea pe care o desfăşoară. În partea a doua a seminarului au avut loc dezbateri şi studii de caz, pentru a clarifica unele nelămuriri pe care angenţii economici le au. Pe lângă Pavel Kasai, la seminar au participat din partea ITM Ileana Tomoiagă, inspector şef adjunct Relaţii de Muncă, Anton Francisc Szasz, inspector şef adjunct Securitate şi Sănătate în Muncă şi Natalia ENII, expert IT. Din partea CCIAT a luat parte Florica Chiriţă, preşedinte executiv.
ITM Timiş merge pe două direcţii importante în 2020: depistarea persoanelor care muncesc la negru şi prevenirea accidentelor de muncă. În ceea ce priveşte munca fără forme legale de angajare, în 2019 au fost găsite cu 41 de persoane mai multe decât în anul 2019. În ceea ce priveşte statistica accidentelor mortale, numărul este în scădere, de la 41 în 2018 la 33 în anul care a trecut.
„Vrem să transmitem mediului de afaceri de pe piaţa Muncii a Judeţului Timiş un mesaj foarte important şi anume: Inspectoratul teritoril de Muncă Timiş în anul 2020 acţionează în două mari direcţii, ele fiind şi obiectivul central al activităţii noastre. Prima direcţie este depistarea în continuare a persoanelor care lucrează în continuare fără forme legale de angajare, adică munca la negru, iar a doua direcţie este creşterea responsabilităţii şi exigenţei angajatorilor şi a angajaţilor privind respectarea întocmai a normelor de securitate şi sănătate în muncă şi prevenirea producerii accidentelor de muncă, în mod deosebit a celor mortale”, a precizat Pavel Kasai, inspector-şef ITM.
De asemnea Kasai a făcut apel să se renunţe la superficialitate în ceea ce priveşte sănătatea şi securiatea în muncă.
,, Aş dori să transmit întregului mediu de afaceri de piaţa muncii a judeţului Timiş două probleme foarte importante, ele fiind şi deviza activităţii noastre pentru anul 2020. Prima problemă este că în domeniul relaţiilor de muncă şi a sănătăţii şi securităţii în muncă să nu facem nimic formal şi superficial. Al doilea aspect este că problema relaţiilor de muncă trebuie tratate cu mare seriozitate şi maximă responsabilitate”, a afirmat Pavel Kasai.
Ileana Tomoiagă, inspector şef adjunct la ITM Timiş a specificat că salariul minim în construcţii este de 3000 de lei, salariul minim pe economie 2230 şi 2350 pentru cei care au minim un an de studii superioare.