Fără medici în comună, dar cu ambulanța la ușă

Numărul mic de locuitori din unele comune cărășene nu atrage medicii în mediul rural, ceea ce generează o solicitare a sistemului de ambulanță. Situația se aplică pentru aproape zece localități din județ.

Opt comune din Caraș-Severin nu beneficiază de serviciile medicale specifice medicului de familie. Explicația acestei situații este una foarte simplă: numărul locuitorilor din aceste comune nu este suficient de atractiv ca să se merite cheltuielile impuse pentru deschiderea unui cabinet medical. „Orice medic își face un calcul economic. La 1.000 de pacienți va închide cabinetul în cel mult trei luni de zile. Problema este că sunt puțini locuitori în comunele respective, la ora actuală nu se adună numărul de asigurați”, a explicat medicul-șef Laurențiu Mărțuică, din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate.

Localitățile de pe listă sunt Cărbunari, Gîrnic, Ciuchici, Goruia, Vrani, Ciudanovița și Brebu-Nou. Însă aceste comune nu sunt total lipsite de un medic de familie, ci se adresează cabinetelor medicale din localitățile vecine. Chiar și așa, din cauza lipsei cabinetelor, ambulanțele sunt mai solicitate în aceste zone. „Problema este că boala nu așteaptă după o programare, de aceea sistemul de ambulanță este mai solicitat în aceste opt comune”, a precizat medicul-șef.

Deși au existat cazuri în țară unde medicii din mediul rural nu erau găsiți la locul de muncă mai niciodată,  în ciuda programului afișat pe ușa cabinetului, medicul Laurențiu Mărțuică asigură că astfel de exemple nu se găsesc în județ. „În Caraș-Severin, mulți medici din mediul rural sunt stabiliți în localitatea unde au cabinetul. Se respectă orarul, nu există astfel de probleme”, mai adaugă acesta.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/