Tăieri ilegale, într-o zonă „moartă”

Tăierile ilegale din rezervaţia naturală Balta Nera-Dunăre din Parcul Natural Porţile de Fier, dar şi cele de pe teritoriul Serbiei au scăpat de sub control. Unul dintre motive, pe lângă tupeul celor care își permit să încalce Legea, ar fi granița incertă care desparte cele două țări.

Cei care au sesizat că este posibil ca tăierile să fie provocate de incertitudinea în ce privește trasarea granițelor celor două țări sunt voluntarii ONG-ului GEC Nera. De altfel, ca să lămurească problema, aceștia au transmis o adresă conducerii Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

„Pe timpul verificărilor au existat diferenţe de opinie între reprezentanţii poliţiei de frontieră din România şi cei din Serbia privind traseul pe teren al liniei de frontieră, astfel că, fără a avea informaţii clare privind acest traseu, conform procesului-verbal al ultimei întâlniri a Comisiei mixte  româno – sârbe privind delimitarea/rectificarea liniei de frontieră, am putea ajunge la concluzia că tăierile se produc în zone care practic nu sunt controlate de poliţia de frontieră din cele 2 ţări”, spune Cornel Popovici Sturza, președintele ONG-ului GEC Nera.

Ce spun frontieriștii
Deși mai marii Poliției de Frontieră au fost sesizați de neclaritățile din teren, de care se lovesc inclusiv angajații lor, aceștia susțin că ar exista o delimitare foarte clară în arhive, însă harta nu este actualizată, întrucât alte instituții de ocupă de acest aspect.

Zona fiind inundabilă și inundată atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Serbiei, se află porțiuni adiacente liniei de frontieră unde semnele de frontieră se observă cu dificultate, acestea fiind acoperite uneori de apă”, susțin oficialii Biroului de Informare și Relații Publice din cadrul IGPF.

Până ca frontieriștii români și sârbi să sesizeze bornele acoperite cu apă, rezervația naturală este decimată, fără ca cineva să ia măsuri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/