Fără discriminare asupra romilor din Banat. Nevo Parudimos este un real sprijin

romi 3
stiri Timisoara Cuib de vise 1000x100

RomACTIVE este noul proiect demarat de Asociația Nevo Parudimos din Reșița, ce vizează diminuarea discriminării asupra minorității rome din regiunea Banat.

În perioada 13 mai 2024 – 13 septembrie 2024 se desfășoară proiectul RomActive, un program finanțat nerambursabil din bugetul Agenției Naționale pentru Romi. Este o inițiativă care are ca și scop diminuarea discriminării asupra minorității rome din regiunea Banat, prin activități de informare și conștientizare asupra culturii si valorilor rome.

Activitățile din cadrul proiectul se axează pe valorificare culturală și auto-identificare culturală în vederea eliminării stereotipurilor și schimbării imaginii de ansamblu la nivel comunitar, în regiunea Banat, asupra minorității rome.
Ca și activități, proiectul va presupune implementarea:
– Unui curs de formare pentru 30 de instructori de educație din județele Caras-Severin și Timiș, cadre didactice și directori de scoli, în care studiază copii și tineri de etnie romă
– Un curs de formare pentru 40 de tineri de etnie romă, cu vârste cuprinse între 14-18 ani, din județele Caras-Severin și Timiș, care va avea în principal o abordare non formală.

Cursul va avea o abordare bazată pe schimbul direct de experiență între tinerii participanți, în ceea ce privește discriminarea motivată etnic, nevoia de incluziune, autoidentificare culturală, metoda de la care va porni partea de formare în ceea ce privește recunoașterea atitudinilor rasiste si cunoașterea propriei culturi, în scopul construcției stimei de sine în rândul celor 40 de participanți.

– O campanie de promovare a toleranței si diminuare a discriminării si valorificare a particularităților culturale ale etniei rome. Această activitate va avea o abordare directă asupra publicului larg prin emisiuni radio cu personalități rome și promovare a culturii rome, dar și articole în presa scrisă.

 Stiri angajari Timisoara STPT job 1000x200

De asemenea, va fi realizat un catalog cu personalități de etnie romă din România care va fi disponibil online și tipărit în 100 de exemplare și o expoziție de fotografie cu personalități rome din România. Proiectul își propune valorificarea culturii rome, atât în rândul comunității locale, în ansamblu, din Caras-Severin si Timiș, dar mai ales in rândul tinerilor aparținători ai acestor etnii din regiunea Banat, prin promovarea si facilitarea cunoașterii propriei culturi, si creșterea spiritului de apartenenta la aceasta etnie, precum si creșterea stimei de sine si mândriei.

În cadrul campaniei de promovare a toleranței, vor fi difuzate săptămânal în perioada iulie-septembrie, interviuri cu personalități naționale de etnie romă și tineri cu o poveste de succes care aparțin acestei minorități etnice.

Proiectul se va desfășura în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană Timișoara, Radio Romania Reșița și Express de Banat.

Stiri Timisoara Muzeul TM Stiri Timisoara
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/