Fără curent! Viitorul verde al transportului în comun… mai așteaptă o tură de licitații

Speranța modernizării în viitorul apropiat al transportului în comun din Lugoj și trecerea la un sistem nepoluant de ultimă oră, anunțată ca un triumf al eforturilor actualei administrații locale, cu puțin timp înainte de alegeri, s-a năruit ca un castel de nisip.

Foarte siguri pe ei, reprezentanții executivului local s-au lăudat că Lugojul nu are probleme cu acest proiect. Dar, din păcate pentru lugojeni, nu a fost să fie așa. Licitația pe care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a demarat-o în acest an pentru achiziționarea de autobuze electrice, pentru mai multe orașe din țară, a fost anulată. Singura ofertă depusă de un consorțiu turco-german a fost respinsă.

Conform proiectului, Lugojul a fost cuprins în lotul patru (din care fac parte cinci municipii), cu un număr de nouă autobuze electrice, pentru care urmau să fie construite trei stații de încărcare rapidă și nouă de încărcare normală. În sarcina Primăriei Lugoj a fost stabilită o contribuție de 424.506 lei din valoarea totală a investiției de 21.225.334 lei. La acest efort financiar municipalitatea mai trebuie să pună alte 3 milioane de lei din TVA-ul declarat neeligibil de Guvern cu câteva luni în urmă, suma urmând să fie recuperată ulterior. În continuare proiectul rămâne sub semnul întrebării și nimeni nu știe dacă el se va mai realiza vreodată, în această variantă.

O nouă dată pentru reluarea procedurii de achiziție nu a fost anunțată.