Fără curent! Facturile neplătite de către Meridian 22 pot duce la sistarea alimentării cu energie electrică a uzinelor de apă

Sistemul de alimentare cu apă al Lugojului este aproape de colaps, iar de data asta nu din motive tehnice sau pentru că nivelul Timișului este scăzut.

Situația extrem de dificilă în care se află în prezent Meridian 22 s-a accentuat în ultimii ani, astfel că acum nici nu este încă desființată, dar nici nu poate să mai facă ceva. Conturile blocate, popririle pe parcul tehnic și clădiri, personalul redus în urmă unei restructurări nemaiîntâlnite sunt componentele care mai alcătuiesc, în așteptarea verdictului final, ce a mai rămas din operatorul de apă-canal. Acesta trebuie în continuare să asigure intervențiile la avariile zilnice din rețea, să deblocheze canale sau să mențină echipamentele și instalațiile de pompare a apei către populație. Acum, cele trei uzine de apă sunt în pericol să fie închise, din cauza neachitării consumului de energie electrică. Datoria totală către furnizorul de electricitate se ridică la 480.000 de lei, din această sumă, facturi la zi, care trebuie achitate, sunt de 190.000 de lei. Meridian are de încasat de la consumatorii din municipiu circa 600.000 de lei, banii rezultând din restanțe mai vechi de 90 de zile. Cei mai muți bani trebuie recuperați de la case.

„La blocuri sunt restanțe ce totalizează 100.000 de lei, la case 300.000 de lei, iar la agenții economici circa 100.000 de lei. La case sunt beneficiari și cu 4.000-5.000 de lei, iar la blocuri cu – 2.000 de lei”, a comunicat Meridian 22. Pentru normalizarea situației și evitarea opririi apei la populație primarul municipiului a adresat pe rețelele de socializare un apel la achitarea facturilor către Meridian care va direcționa banii către furnizorul de electricitate.

leader board 728 x 90 px

Apel către lugojeni

Situația dificilă a Meridian 22 poate duce la oprirea uzinelor de apă, iar acest lucru l-a determinat pe primarul Claudiu Buciu să lanseze un apel public către lugojeni.

„Societatea a fost somată de către furnizorul de energie electrică să-și achite debitele în maximum 10 zile, sub sancțiunea sistării furnizării de energie electrică. În prezent Meridian 22 are datorii de 380.000 de lei la această societate și de 600.000 de lei la fostul furnizor de energie electrică. Toate conturile bancare deținute de Meridian 22 sunt afectate de popririle instituite de Apele Române pentru recuperarea penalităților aplicate din cauza nefuncționării stației de epurare. Toate bunurile Meridian 22 sunt ipotecate (clădirile) sau gajate (utilaje, mijloace de transport în comun, echipamente, etc.). Căutăm soluții pentru a plăti acest debit din sume alocate direct de către Primărie. Apelul pe care îl facem la lugojeni dar și la toate persoanele juridice din Lugoj, care sunt clienți ai Meridian 22, este legat de plata cât mai rapidă a sumelor pe care le datorează societății. Falimentul societății este iminent. Acum însă nu mai contează care sunt cauzele acestui faliment, cine și cum l-a provocat, acum avem nevoie de sprijinul dvs. pentru ca sistarea furnizării apei să nu aibă loc. Suntem pregătiți să preluăm angajații esențiali și activitatea Meridian 22 pe noua societate, înființată recent, însă procedura necesită timp. Vă solicităm să vă achitați toate debitele către Meridian 22, în cel mai scurt timp posibil”, a scris Claudiu Buciu, primarul Lugojului.