Consiliul Județean Timiș, planuri pentru revitalizarea Bastionului Theresia din Timișoara

Consiliul Județean Timiș intenționează să revitalizeze Bastionul Theresia din centrul Timișoarei, astfel că a alocat bani pentru reparații și a pregătit un nou regulament de funcționare.

Deși se află chiar în centrul Timișoarei, Bastionul Theresia nu este suficient de bine pus în valoare. Acest lucru urmează să fie schimbat de noua conducere a Consiliului Județean Timiș, în viitorul apropiat, care a plănuit să ia mai multe măsuri. În primul rând, instituția a prevăzut bani pentru realizarea de reparații.

Din păcate, am preluat o zonă a bastionului fără activitate, cu uși închise în weekend, fără program, fără să se întâmple mare lucru. Noi avem o viziune acolo, avem o strategie și ne propunem ca bastionul să fie în top trei atracții turistice din Timișoara pentru anul 2023, drept pentru care am început încă de anul acesta să luăm niște măsuri concrete. Prima și cea mai importantă se va derula anul acesta, în sensul în care am alocat o sumă mare de bani pentru reparații în ceea ce privește bastionul. Se va repara acel pavilion din centrul curții, vom schimba tot ce înseamnă plăci de marmură, granit care s-au degradat“, a explicat Alexandru Proteasa, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, în cadrul unei conferințe de presă.

leader board 728 x 90 px

După etapa de reparații, va urma structurarea spațiilor din bastion. Astfel, aripa din stânga va fi dedicată culturii, iar cea din dreapta celor din horeca. Mai mult, CJ Timiș a actualizat prețurile de licitație a spațiilor, care vor fi mai mici, precum și condițiile din caietul de sarcini.

De asemenea, în următoarea ședință a CJ Timiș va fi aprobat și noul regulament de organizare și funcționare al Bastionului Theresia, care prevede, printre altele, program prelungit, dar și posibilitatea organizării pe acoperiș a diferite activități, precum yoga.

În proiectul de hotărâre am impus un program de funcționare, în sensul în care sâmbăta și duminica să fie deschis obligatoriu tot ce înseamnă fiecare ușă. Totodată, impunem un program în ceea ce privește bucata de luni până vineri, să fie un program care să acopere până seara. Dacă mergeți la ora asta la bastion, o să constatați că cei care funcționează acolo au program de la ora 08.00 la 16.00. În regulament am mai prevăzut că nu vom mai scoate la licitație și nu vom mai da spații pentru birouri. Totodată, nu vom mai da spații pentru depozitare. Nu considerăm normal ca într-un punct ultracentral al Timișoarei să depozitezi lucruri sau să creezi birouri, unde ar trebui să fie o activitate culturală sau gândită spre turiști. În regulament propunem și folosirea spațiului de deasupra de bastion, din aripa stângă, în care vom lăsa să se desfășoare anumite evenimente cu un număr redus de persoane, anumite activități să zicem sportive, poate yoga și derivate“, a declarat Alexandru Proteasa.

Totodată, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș a precizat că programul de funcționare va fi prelungit până la ora 05.00 în Bastionul Theresia, astfel că vor putea funcționa chiar și cluburi.

CJ Timiș este deschis și îi așteaptă și pe cetățeni să vină cu propuneri privind revitalizarea bastionului.