Fără coroane în cimitire! Lugojenii, îndrumați de preoți să ofere bani în loc de jerbe de flori la înmormântări

Cuib de vise 1000x100

Preoții din Lugoj vin cu un sfat cel puțin curios pentru cei care participă la înmormântări, îndemnându-i să nu mai aducă la slujbele de înmormântare coroane de flori, explicând faptul că familiile îndoliate ar putea beneficia mai mult de pe urma unui ajutor financiar, care să înlocuiască achiziționarea acestora.

„De multe ori se întâmplă ca persoana care a decedat să se confrunte cu o boală care necesită un tratament costisitor și de lungă durată, așa că familia acesteia are mare nevoie de ajutor. Cei care doresc să aducă un omagiu pot renunța la coroanele funerare, ajutând în schimb cu bani familia îndoliată. Am discutat și cu celelalte culte și încercăm să vorbim cât mai mult cu oamenii, pentru a produce o schimbare”, explică Zoltán Gáll, preotul Bisericii Reformate din Lugoj.


Preoții lugojeni au început deja să transmită acest lucru în discuțiile cu credincioșii, explicându-le faptul că nu îi este de folos nimănui să fie aduse zeci de coroane la o înmormântare, ci fondurile ar putea fi redirecționate spre o cauză bună. Cu banii investiți ar putea fi ajutate chiar și căminele de bătrâni din Lugoj sau casele de copii. În plus, coroanele care nu sunt biodegradabile, confecționate din plastic, produc mari cantități de deșeuri care se acumulează în timp. O altă problemă, mai ales în anotimpul cald, o reprezintă riscul de incendiu.

STPT job 1000x200

„Inițiativa aceasta am avut-o de acum 2-3 ani, însă e foarte greu. Aici trebuie să lucrăm cu mentalitatea omului, adică să îl convingem. Eu am spus și la întâlnirile noastre, nu putem lua o măsură radicală, să punem pază la cimitir. Sunt și cetățeni care vin din alte părți și nu au cunoștință de intenția noastră. Trebuie să lămurim oamenii, să vorbim cu ei în permanență. Eu le-am spus și în biserică, la botez sau la cununie când mergem ca invitați venim cu plicul cu bani, iar la înmormântare cheltuim pe coroane din plastic ce se aruncă. Am văzut înmormântări și cu peste 100 de coroane, ori dacă socotim câți bani s-au cheltuit pe acestea, vedem că am fi putut ajuta cu mulți bani familia aflată la necaz”, spune P. On. Părinte Ioan Cerbu, protopopul Lugojului.

Pentru a încuraja cetățenii municipiului să își schimbe obiceiul de a aduce zeci de coroane la fiecare înmormântare, au fost amplasate afișe la capelele din incinta cimitirelor din Lugoj, cu speranța că schimbarea va veni, cu pași mărunți, dar siguri.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/