Fără cap și fără coadă! Lucrări neterminate, investiții inutile, imaginea toamnei la Lugoj

Un scurt tur prin cartierele din municipiu, dar și în zona centrală creează trecătorului imaginea unui oraș care tocmai a trecut printr-un bombardament. Peste tot sunt decupaje în asfalt, dale abandonate, trotuare sparte și multe altele. Și acestea, din cauza lucrărilor demarate de Primăria Lugoj, multe chiar de câțiva ani și lăsate neterminate.

Străzi sparte și uitate

Un exemplu este strada Norbert Pongracz, unde lucrările s-au împotmolit pe final, exact ca în proverbul cu țiganul înecat la mal „Au asfaltat în sfârșit drumul, au făcut podețele, dar mai au de lucru la trotuare. Sunt zile bune de când nu am mai văzut picior de muncitor pe aici”, ne-a spus Mircea Furdui, locuitor pe strada respectivă.

Pe strada Mărășești pavajul este praf, iar trotuarele sparte de lucrători sunt inaccesibile pietonilor. Există chiar și un indicator rutier care parcă a fost pus intenționat să te facă să privești în jos, la cum arată artera. Pe strada 13 Decembrie, partea dinspre cimitir, firma care a efectuat asfaltările a uitat să acopere câteva decupaje. La piață de asemenea nu se mai lucrează de vreo două săptămâni. Oamenii din aparatul administrativ nici măcar nu știau că firma care lucra acolo și-a luat „sculele” și a plecat. Spărturile existente la intersecția străzilor Ion Vidu cu Ștefan cel Mare și Splaiul Morilor dau bătăi de cap șoferilor, care riscă să-și distrugă autoturismele prin tranșeele respective. La fel se întâmplă și la intersecția de pe splaiul Morilor cu Piața Agroalimentară și de jur împrejurul ei, până la Bazarul în care nu se mai întâmplă nimic. Pe lângă dig este sens unic, iar mașinile abia escaladează gurile de canal, ce se înalță semețe deasupra drumului de țarină rezultat în urma decapărilor. „Când sunt zile de piață se circulă foarte greu. Eu vin cu marfă din Belinț și abia reușesc să-mi fac loc printre mașinile parcate și drumurile sparte. Ar trebui reparate odată”, ne-a spus Ioan Apostol din comuna Belinț. Ca să nu mai vorbim de interminabila investiție care vizează introducerea rețelelor de apă.

Zona centrală, abandonată

Decupaje peste decupaje, foarte multe și în perimetrul Pieței J.C. Drăgan. Și aici, lucrările au fost abandonate, pe motiv că firma respectivă mai are și alte lucrări și s-a mutat cu utilaje și oameni pe străzile respective. „Firma care lucrează în Piața Drăgan pune și bordurile pe Rarău și Mărășești, și ca să poată să asfalteze zona, s-au mutat pentru câteva zile acolo. După ce termină, vor reveni pe centru și vor finaliza piața, termenul fiind până în octombrie”, a declarat Boldea. O explicație plauzibilă… poate doar pentru fanii înfocați ai primarului, că altfel e ilogic să începi zece lucrări și să nu termini nici una pe principiul că trebuie mereu să te muți dintr-o parte în alta.

Investiții degeaba

Stadionul Municipal („Tineretului”) din Lugoj beneficiază de peste 40 de camere video de supraveghere nou nouțe, precum și de rețeaua aferentă, de peste 5 km de cabluri necesare racordării acestora la rețeaua de energie electrică. Investiția s-a ridicat la aproximativ 35.000 de euro. La doi ani de la această cheltuială, nu toată lumea este convinsă de utilitatea ei, în condițiile în care stadionul este o ruină, mereu în așteptarea unei infuzii de capital care să îl facă să arate ca o arenă sportivă demnă de acest nume.

„Strict în ceea ce privește situația de la stadion, a supravegherii incintei stadionului, investiția mi se pare complet inutilă. Ce să supraveghezi acolo, o ruină? Este vorba de priorități. Ce se putea face cu acești bani? 35.000 de euro este o sumă suficientă pentru renovarea completă, cu tot ce trebuie, la standarde, a șapte saloane de la Spitalul Municipal. Am discutat cu oameni care au dat bani pentru reabilitarea unor saloane și știu că suma ar acoperi cheltuielile pentru șapte incinte de acest gen. O altă destinație, pentru că tot vorbim despre priorități, ar fi putut fi pentru școlile și grădinițele din municipiu, pentru că anul acesta s-au dat bani doar pentru cârpeli”, este de părere consilierul local Liviu Brîndușoni.

Ca idee, investiția este utilă, este necesară, pentru că vedem ce se întâmplă în Lugoj, iar instituțiile abilitate nu pot face față mereu, din varii motive, dar mai ales din cauza personalului insuficient. Așadar, dacă vorbim despre intersecții, intrările în oraș, considerăm necesare aceste investiții, adaugă consilierul independent.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/