Sânnicolau Mare și Jimbolia, sufocate de gunoaie! Operatorul de salubritate nu a mai ridicat deșeurile populației

explo 1000x200

Cele două orașe din vestul Timișului, Jimbolia și Sânnicolau Mare, se confruntă cu o mare problemă. Firma Brai Cata, cea care avea contract pentru ridicarea deșeurilor din zona 2 a județului, nu și-a mai făcut treaba. Din acest motiv, prefectul Eva Andreaș a convocat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

De altfel, din 27 august Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș a notificat compania de salubrizare că dorește să rezilieze contractul. ADID a cerut firmei Brai Cata să ridice deșeurile până va fi desemnat un nou operator. Nu doar Sânnicolau Mare și Jimbolia sunt afectate, ci în total 16 unități administrativ-teritoriale din partea de vest a județului. În toate localitățile afectate s-au constituit comitete locale pentru situații de urgență, care au luat decizia ca, până se va desemna un nou operator care să ridice gunoiul populației, problema să fie rezolvată de primării, așa cum pot.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a constatat că există o situație de urgență. ADID a luat act de situație și trebuie să ia măsuri de urgență pentru a asigura colectarea și transportul deșeurilor din zona 2 Timiș. În această perioadă, ADID va trebuie să o informeze zilnic pe prefectul Eva Andreaș, președintele CJSU, despre măsurile luate. De asemenea, asociația are obligația de a lua măsuri, astfel încât starea de sănătate a populației să nu fie afectată și nici să nu fie poluat mediul. Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, Direcția de Sănătate Publică Timiș, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș vor monitoriza permanent și vor informa prefectul de evoluția situației.

Până când ADID Timiș va desemna un nou operator de salubritate, primăriile se vor ocupa de gestionarea deșeurilor. În august, când problema deja apăruse, Eva Andreaș a cerut Autorității Naționale pentru Reglementare de Servicii Comunitare de Utilități Publice să demareze un control la firma Brai Cat, în cadrul unei ședințe la care a participat și vicepreședintele CJT, Valentin Tudorică. Acesta i-a transmis prefectului că Autoritatea Națională pentru Reglementare de Servicii Comunitare de Utilități Publice a ridicat licența de operarea a firmei Brai Cata pentru zona 2 din Timiș și a suspendat-o pentru zonele 3 și 4.

banner 970 x 250