Circa 200 de gospodării din Moldova Nouă au rămas de vineri fără apă. Situația este una care se repetă de ani întregi în Orașul Vechi, după cum spune primarul Adrian Torma. Și asta pentru că oamenii se mulțumesc să primească apă gratuit prin vechea rețea, refuzând să se conecteze la rețeaua nouă de apă, administrată de Aquacaraș.
Primesc apă gratuit și au impresia că așa este normal. Dar trebuie să intre în legalitate. Cam așa ar rezuma primarul Adrian Torma situația din Orașul Vechi, acolo unde circa 200 de gospodării, în principal de pe străzile Nicolae Bălcescu și Minerilor, rămân periodic fără apă. Oamenii refuză să se racordeze la noua rețea și se mulțumesc să folosească apa din vechea rețea, cea pe care însă nimeni nu are obligația să o întrețină.
„Situația este complicată de ani de zile. În urmă cu 8-9 ani, când s-a făcut acel Aquacaraș, Primăria Moldova Nouă a predat totul Aquacarașului. A predat și rețeaua care era a Moldominului, rețeaua din Orașul Vechi, din cartierul Boșneag. La un moment dat, legislația a spus că Aquacarașul nu are voie să mai vândă apă menajeră, doar apă potabilă. Fiind o rețea cu mari probleme, s-a luat decizia să se renunțe la rețeaua respectivă și Aquacaraș să mai intervină prietenește, până se pune în aplicare noul proiect. Între anul 2010, când s-a întrerupt apa și 2018, sunt 8 ani. Nimeni nu se aștepta să dureze atât de mult. Aquacaraș, între timp, nu a încasat niciun ban de la cetățenii din zona respectivă și a reparat, din când în când, rețeaua, fără să fie în sarcina ei, oamenii neavând contracte”, explică primarul Adrian Torma pentru Express de Banat.
Tocmai pentru că oamenii nu au contracte pentru apa pe care o consumă, mulți au înțeles să își bată joc de apa care trece prin zona lor gratuit. „Multe au fost și situațiile în care oamenii au rămas fără apă din cauza unui cetățean care lăsa apa să curgă. Au fost care au lăsat să curgă apa pe drum și a înghețat”, mai spune primarul Torma.
„Noi, administrația publică, nu putem interveni pentru că nu e rețeaua noastră. Și nici dacă ar fi, noi nu avem utilaje. Oamenii se puteau conecta de câteva luni, dar nu vor, pentru că trebuie să plătească. Sunt oameni care s-au conectat deja, pentru că și-au dat seama că a trecut vremea în care totul li se cuvine gratuit. Dar foarte mulți consideră drept să aibă apa aia menajeră, pe care n-ar fi trebuit să o mai aibă din 2010. Eu nu am nicio pârghie să îi pun pe cei de la Aquacaraș să repare, eu nu am niciun drept să o repar și, din păcate, oamenii au devenit supărați și frustrați, acuzând Primăria și Aquacaraș că nu mai au ei apă gratuită”.
În fapt, apa în cauză se colectează în niște bazine mari, iar în lipsa unor filtre și dotări corespunzătoare, bazinele se colmatează, așa cum s-a întâmplat și acum: de vineri, localnicii din zonă nu mai au apă. Situația se repetă însă destul de des. Cel puțin o dată pe săptămână, cei de la Aquacaraș sunt rugați de Primărie să facă un gest de umanitate și să intervină, chiar dacă nu au nicio obligație în acest sens, iar munca lor nu este plătită.
Oamenii să facă ce ar fi trebuit să facă: să se conecteze la rețeaua nouă. Suntem în România și românul vrea totul gratuit! – Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă
De aceeași părere este și directorul Aquacaraș, Nicolae Miu Ciobanu. Acesta spune că societatea pe care o conduce trebuie să intervină numai acolo unde este obligată să o facă prin contract. „Cred că oamenii nu sunt îndreptățiți să facă o sesizare în sensul ăsta, decât dacă ar fi abonații noștri. Cred că singura soluție e să facă o cerere la noi, să se racordeze la rețeaua nouă, să îi contorizăm și atunci să le asigurăm serviciile care trebuie. Eu de când am venit la Aquacaraș am avut discuții cu colegii mei de la toate sucursalele să intervenim doar pe rețelele pe care le avem luate în concesionare, pentru că avem responsabilitatea să le întreținem”, ne-a declarat Nicolae Miu Ciobanu.
Situația se va rezolva însă și de această dată. Timp de 2 luni, Aquacaraș s-a angajat să întrețină vechea rețea, dar cu o condiție. „Acum se va repara instalația. Două luni își asumă Aquacaraș să o mențină în viață cu rugămintea ca toți de pe cele două străzi afectate cel mai puternic, Nicolae Bălcescu și Minerilor, să își depună documentația pentru racordarea la rețeaua nouă”, ne-a anunțat primarul Adrian Torma în urma unei discuții de ultimă oră purtată cu directorul Aquacaraș.