Fântânile au aprins spiritele în Consiliul Local Timișoara. Cel mai discutat subiect din plenul de vineri a fost un studiu de fezabilitate pentru investițiile în fântâni. Dan Idolu a propus ca fântânile să le facă Aquatimul, în timp ce alți consilieri PSD au criticat prețul de pornire pentru foraje sau faptul că nu apare pe plăcuțe și o situație informativă despre parametrii apei.
Dan Idolu, consilier local PSD, a punctat că Aquatim ar trebui să facă fântâni pe propria cheltuială, deoarece apa din rețeaua publică este una de o calitate superioară și, deci, societatea este mai mult decât competentă în această situație. „Nu înțeleg de ce pe bugetul local trebuie să mai facem zece fântâni, cu apă îndoielnică ca și calitate. Tot la Aquatim am cunoștințe, și de la DSV, că nu este cea mai bună ca și calitate față de ceea ce este pe rețeaua de apă-canal publică. În același timp, de ce nu ar face chiar Aquatim, din bugetul propriu, aceste fântâni? Nu sunt rațiuni să se construiască din bugetul local fântâni, ca să ridicăm nivelul de trai al locuitorilor din Timișoara. Când avem Aquatim, cu care ne mândrim, ce rost are să facem fântâni? Nu știu pentru ce. Sunt bani cheltuiți inutil”, a punctat Idolu.
Fântâni în parcuri și pentru… căței
Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a realizat numeroase fântâni în cartiere, de unde cetățenii iau apă cu bidoane. Fostul viceprimar la acea vreme, Adrian Orza, acum consilier local, e de părere că sunt suficiente astfel de fântâni, dar că mai e nevoie de țâșnitoare în parcuri. „Țâșnitori există peste tot în Europa în parcuri. Am văzut din Italia până în Ungaria. Astă-vară am trecut cu junioara mea prin Parcul Copiilor, i s-a făcut sete. Efectiv murea de sete. A trebuit să merg nu știu cât pe jos. În parcurile mari ar trebui forate, nu neapărat forajele clasice, unde merg oamenii cu bidoane să ia apă. Dar în parcuri, niște țâșnitori, cred că ar fi absolut necesare”, a punctat Orza, consilier local indepedent.
În dezbatere a intervenit și consilierul Constantin Sandu (PNL). „S-ar putea introduce inclusiv un sistem de adăpare pentru animalele de companie, pentru câini. Există așa ceva în parcurile din Europa și cred că ar fi bine venite și la noi, inclusiv pentru iubitorii de animale”, a spus Sandu.
Robu: Nu prin voturi câștig alegerile, să fie clar!
De asemenea, s-a ajuns și la problema că un cost estimat e de 24.000 de euro pentru forajul unei fântâni. Nicolae Robu a explicat că este prețul de licitație, care de obicei scade cu 60-70%. Primarul spune că fântânile se fac pentru oameni și că el nu are nevoie să câștige voturi cu fântâni, ca precedentul primar, Ciuhandu. „Cetățenii cer aceste fântâni, oricât le spunem noi că apa de la robinet este excepțională, lumea preferă să bea apă de la aceste fântâni. Când s-a întâmplat să fie închise chiar toate, pentru că DSP-ul a constatat că nu sunt unii parametri, oamenii erau foarte nemulțumiți și întrebau când se deschid din nou. Aquatim nu are cum să facă pe domeniul public, pe cheltuiala proprie, fântâni. Se știe că lumea era mulțumită. Nu prin fântâni câștig alegerile, să fie clar! Aveți cifrele din sondaje. Nu prin fântâni câștig alegerile. Ce mare brânză este o fântână?”, a punctat primarul.
De asemenea, edilul i-a răspuns lui Dan Idolu că Aquatim este o societate privată și nu poate nici fora pe domeniul public, nici face o investiție care să nu genereze încasări. Robu a fost de acord însă cu ideea consilierilor Ciprian Mihok și Sorin Ionescu, ca la fântâni să apară parametrii apei, nu doar informația că este potabilă.
Sursă foto: ziuadevest.ro