Fântână „operă de artă”, revenire la banala faianță. Ce spune Aquatim

fantana timisoara
promovare online Timisoara Casa Auto

Câteva fântâni publice din Timișoara au fost transformate în adevărate opere de artă în urmă cu 3 ani. Una dintre ele a revenit la banala faianță, spre indignarea promotorilor proiectului și a artiștilor. Aquatim transmite că lucrările au fost necesare.

Fotografii cu fântâna placate, mai nou, cu faianță, au fost publicate de fostul jurnalist Ionuț Suciu. A făcut parte din proiect pe vremea când lucra în cadrul Asociației TM2023. Nu doar el este nemulțumit, ci și artiștii care au transformat fântânile.

fantana arta

„În 2020, când lucram pentru Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, am început, împreună cu partenerii de la CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare, un proiect prin care să transformăm fântânile publice din oraș cu ajutorul unor artiști și să lăsăm astfel o moștenire orașului și locuitorilor săi și după anul deținerii mult-așteptatului titlu. Era continuarea unui demers început în 2019, când artiștii de la Nava C2 au realizat o lucrare artistică pe structura fântânii din zona Bucovina, în cadrul programului Memoriile Cetății.

Am reușit atunci, în cadrul programului La PAS, să mai realizăm trei astfel de lucrări artistice: în Parcul Botanic, tot împreună cu Nava C2; în zona 700, împreună cu artiștii de la Lapsus; și în Parcul Poporului, unde Andreea Medar și Malina Ionescu au realizat o hartă artistică a Timișoarei, construită din fragmente, asemenea unui puzzle, cu străzi, clădiri, spații ale locuirii și ale memoriei afective – individuale sau comune.

Ne propuseserăm ca numărul intervențiilor să crească de la un an la altul, astfel încât, până în 2023, să ajungem în fiecare cartier al Timișoarei și să transformăm fântânile în lucrări de artă de care să se bucure oamenii din oraș.

promovare banner maxagro

Câteva luni mai târziu mi-am încetat colaborarea cu asociația, iar proiectul nu a mai fost continuat. Cireașa de pe tort a venit însă astăzi, când am aflat că lucrarea din Parcul Poporului a fost… <<renovată>>. Sunt câteva ceasuri de când am primit pozele și încă nu știu cum să reacționez. Îmi vine să urlu, dar sunt fără cuvinte…”, a transmis Ionuț Suciu.

Aquatim a transmis că din cauza materialului folosit de artist pentru refacerea acestei fântâni, ea s-a degradat foarte mult și s-a creat mucegai. Așa că lucrările ar fi fost necesare pentru sănătatea publică.

„Intemperiile atmosferice și vandalizările au dus, în timp, la deteriorarea fântânii. Având în vedere starea de degradare, s-a luat decizia refacerii postamentului, reparării și igienizării instalațiilor”, spun reprezentanții societății.

Alte fântâni transformate în trecut în opere de artă au rămas neschimbate.

 

publicitate tmc 640