Comunitatea s-a reunit, din nou, în jurul cărții. ConCentrica, cea mai mare lectură publică din România, la a opta ediție

concentrica 1
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Elevi mici și mai mari, jandarmi, personalități literare sau ale vieții administrative au parcurs, miercuri, în Piața Libertății, poeme create de scriitori timișoreni dispăruți, cuprinse de Biblioteca Județeană Timiș într-o antologie. A fost o adunare în jurul cărții, pentru ca oamenii să conștientizeze ce poeți are Timișoara.

Lectura publică a fost deschisă de mai mulți elevi de clasa a III-a de la Școala Generală nr.19 din Timișoara. A fost pentru prima dată când ei au citit în fața comunității. Și s-au descurcat foarte bine, a apreciat directorul Bibliotecii Județene Timiș, scriitorul Tudor Crețu.

„Punctăm realizarea unei antologii colective, nu ne rezumăm doar la un autor dispărut, cum am făcut de obicei, «Bleu ciel. Timișoara celestă», care dă și titlul acestei ediții și care înseamnă o colecție și o selecție din autori timișoreni dispăruți, poeți care au fost sau vor fi editați de Biblioteca Județeană Timiș. Deci e și retrospectivă și pro-spectivă, cumva arătând ceea ce plănuim, de la Ion Monoran pe care l-am editat în ediție integrală în 2013 până la poeți precum Marcel Turcu sau Francisc Toda care urmează să fie reeditat sperăm cât mai curând. Prin ConCentrica, punctăm un anumit mod de a pune problema lecturii, de a da seama asupra nivelului de lectură. Pentru că să asculți într-o piață, cum e Piața Libertății, cum se citește, cursiv, expresiv sau poticnit, spune ceva despre țara în care trăim, nu doar despre orele de română. Este un barometru sonor, un barometru public și un barometru contemporan, în ton cu zilele în care trăim, de raportare la literatura contemporană, deci inclusiv autori care nu se prea predau în școli.”, a declarat Tudor Crețu.

Învățătoarea Sorina Groza, de la Școala Generală nr. 16 din Timișoara, vine în fiecare an cu elevii la ConCentrica, încă de la prima ediție, din 2016.

„Dacă tu ca dascăl ești model și citești împreună cu ei, le demonstrezi că și literatura îi învață ceva. Mesajele pe care le extragi, să arăți că textele citite au legătură cu viața, să le propui din sfera lor de activitate ceea ce lor le place. Noi am făcut tot felul de activități împreună cu biblioteca județeană. Unele dintre activități au fost cu copii de la Arte Plastice, am ilustrat ceea ce am citit. Alte activități și mai interesante au fost cu cei de la teatru, după cărți citite împreună cu părinții, punând în scenă atât părți din cele citite, cât și părți pe care noi le-am gândit că s-ar întâmpla după terminarea cărții. Am mers mai departe. Și cred că asta i-a atras în special să citească. Au citit foarte multe cărții copiii mei, după 5 ani.”, a spus Sorina Groza.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

concentrica 2

Timișorenii care se aflau în Piața Libertății au privit cu plăcere modul în care comunitatea a parcurs cartea, și cum cartea a parcurs comunitatea. „Mi se pare o idee bună, pentru mine inedită, nu am mai văzut-o. Mă bucur că sunt elevi împreună, pentru ei e cel mai important să se cunoască unul pe altul și să înțeleagă că diversitatea e un plus, nu un minus.”, a spus o timișoreancă din public.

Concentrica are câteva elemente speciale. „Atunci când se strânge o comunitate în jurul cărții, cititul înseamnă altceva. (…) Când comunitatea se strânge la propriu, că de aia se cheamă ConCentrica, de jur împrejurul unei cărți, mai cu seamă în jurul unei cărți cu autori din Timișoara, arată că acea carte este în centru și la propriu, și la figurat. Starea pe care o creează publicul este specială. Nu e totuna să citești singur și să citești înconjurat de zeci sau sute de persoane.”, a mai spus scriitorul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.

Prima ediție a Concentrica, cea mai mare lectură publică din țară, a fost organizată în 2016. Atunci, peste o mie de persoane au parcurs practic o carte. Au citit câte un poem, până la finalul evenimentului fiind lecturat întregul volum de versuri.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/