Falimentara Moldomin stă pe un munte de bani

Directorul penal al SC Moldomin Moldova Nouă, Iacob Chişărău, care a fost prins în flagrant în timp ce îl mituia pe vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara pentru a obţine o sentinţă favorabilă într-un dosar legat de intreprinderea minieră, a explicat de unde atâta interes pentru o societate aflată în insolvenţă.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută, Ion Popescu, președintele confederației Meridian, a precizat că România ar putea asigura de una singură minereul de care are nevoie întregul continent. „Rezervele pe care le are Roșia Poieni, Moldova Nouă și Roșia Montană ar putea fi suficiente întregii Europe. Noi, cu aceste trei locații, scoteam 22 de milioane de tone de minereu înainte de Revoluție”, explică Popescu.

Iacob Chişărău a furnizat şi el date importante despre ceea ce se ascunde în minele din Clisura Dunării.  Acesta a precizat că există peste 500 de milioane de tone de zăcământ ce ar putea fi extras din fosta carieră Moldomin. Problema este acum în mâinile firmei Mineco, cea care a câștigat licitația de privatizare. Trebuia să o ia de la zero, începând cu intabularea terenurilor unde s-au aflat construcțiile Moldomin. „Tot ce a ținut de Moldomin a fost vândut la fier vechi. Acum compania Mineco se va lupta cu obținerea autorizațiilor pentru construirea unor noi uzine. Dacă statul dorește să se realizeze minerit la Moldova Nouă va trebui să ajute investitorii cu demersurile necesare intabulării terenurilor”, precizează Iacob Chișărău.

Președintele confederației Meridian spune că lucrurile nu sunt deloc simple.  „A apărut un secretar de stat nou în cadrul Agenției de Resurse Minerale. Acesta a luat un elicopter și a colindat toată țara să vadă cum se efectuează mineritul. A constatat că totul e haotic, fură care cum apucă și vrea să ajungă să îi expună totul premierului Victor Ponta. Până acum nu a reușit. Mai sunt oameni care vor să facă ceva și nu au cum”, a spus Popescu.

Până când situația mineritului de la malul Dunării se soluționează, 50 de angajați stau și așteaptă să fie plătiți de peste patru luni, iar vecinii sârbi strâng tot mai tare din dinți de la atâta poluare.