„Fake news există peste tot, dar aici s-a atins apogeul!” Detaliile întâlnirii dintre expertul OMS sosit la Timișoara și reprezentantul medicilor de familie

medici de familie oms bun
untitled design set 970x90 px

Delegația Organizației Mondiale a Sănătății sosită luni la Timișoara s-a întâlnit cu reprezentantul medicilor de familie din județul Timiș care le-a vorbit despre proiectele dezvoltate pentru controlul pandemiei și despre dificultățile întâmpinate în ultimii aproape doi ani. La rându-i, expertul OMS a militat pentru extinderea testării masive la nivel național și a agreat faptul că dezinformarea în privința vaccinării este unul din motivele pentru care numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 este crescut în țară.

Peste două ore a durat întâlnirea dintre experții OMS și președintele Societății Timiș de Medicină a Familiei, doctorul Mihai Sorin Iacob. Medicul a vorbit despre comunicarea bună care există, în pandemie, între medicii de familie, Serviciul de Ambulanță și Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Au fost trecute în revistă, apoi, proiectele lansate în județ, precum „Oxigen pentru Timișoara” și platforma Pandemic Controller.

Prin proiectul „Oxigen pentru Timișoara” au fost achiziționate concentratoare de oxigen și pulsoximetre, utile pentru pacienții cu forme moderate de Covid-19 care erau monitorizați de medicii de familie. În ce privește Pandemic Controller, aplicația dă posibilitatea medicilor de familie să vadă rezultatele analizelor pacienților evaluați la „Victor Babeș”, stadiul acestora de boală și recomandările de tratament.

Pe de altă parte, medicii de familie au inițiat proiectul pilot de vaccinare în cabinetele lor.

medici familie oms 2

„Noi am atras atenția încă din aprilie că dacă nu vor fi implicați medicii de familie la nivel național, nu vor fi atrași și nu vor fi motivați să participe la programul național de vaccinare va fi un număr de extrem de mic de pacienți vaccinați, pentru că jumătate din populația României se află în rural. E foarte greu ca un pacient din mediul rural să ajungă la aceste centre de vaccinare din orașele mari, iar doar acele caravane care s-au făcut în anumite localități din rural nu au fost de ajuns. Am discutat pe o durată de peste două ore cu doamna expert a OMS, în care ne-a arătat gratitudinea dânsei și mulțumirea pentru existența unor astfel de proiecte și dorința de a fi extins exemplul Timișoarei și la nivel național. (…)”, a declarat medicul Mihai Sorin Iacob, președintele Societății Timiș de Medicină a Familiei.

Soluție: testare masivă în toată țara

E drept că numărul celor infectați cu Covid-19 este mare în județul Timiș, a mai spus medicul, însă asta și pentru că aici, oamenii se testează.

vaccinare 2

„Acest lucru dorește și OMS. Să facă o testare extinsă pe care noi, prin proiectul de vaccinare din Timiș, l-am introdus și în cabinetele medicilor de familie. Din păcate, acest proiect a rămas la stadiul de proiect pilot, în sensul că aceste teste antigen rapid care ar fi trebuit să fie în cabinetele medicilor de familie nu le-am primit de la DSP decât într-un număr foarte mic și am solicitat să se intervină la Ministerul Sănătății ca aceste teste să fie distribuite într-un număr cât mai mare în cabinetele medicilor de familie, chiar și la farmacii, iar aceste testări să se poată face gratuit pacienților, într-un număr cât mai mare, pentru a diagnostica precoce pacienții de Covid-19, pentru a fi izolați din timp acești pacienți, să nu mai umble și să împrăștie boala. Dacă izolăm din timp și împreună cu mijloacele de profilaxie primară, mă refer aici la vaccinare și dacă ar fi avut un suport mai mare, medicina de familie, la acea vreme, și medicii de familie ar fi fost motivați să intre în acest proiect, în mod special la nivel rural, cred că lucrurile ar fi fost altfel la nivel național.”, a explicat Mihai Sorin Iacob.

„Există o discriminare în România între medicii de familie și cei care lucrează în spital”

publicitate ziar expresb 1000x100

Medicii de familie le-au transmis experților OMS și că munca lor nu este recunoscută la nivel național. În pandemie au existat, spun ei, chiar și fake news-uri referitoare la activitatea lor. Asta deși, spre exemplu în Timiș, doar jumătate dintre medici au semnate contracte de monitorizare cu casele de asigurări, în schimb peste 90% dintre ei fac această monitorizare în mod voluntar, fără să fie plătiți.

vaccinare 1

„Oamenii s-au implicat din primul moment, nu au fost ajutați, există o discriminare în România între medicii de familie și medicii care sunt bugetari, care lucrează la spital. Medicina de familie a rămas cea mai slab plătită din Europa și atunci, după ce oamenii lucrează de doi ani de zile, zi și noapte, fără să fie plătiți, majoritatea benevol, să fie acuzați de tot felul de erori pe care le-au făcut guvernanții, este foarte tragic și trist. Reprezentanta OMS a spus foarte clar: este nevoie de o recunoaștere a sacrificiului făcut de medicii de familie în România și probabil că există câteva cazuri punctuale care nu reflectă în mare activitatea medicilor de familie. Trebuie să știți că unul dintre cele mai afectate sectoare în pandemie și cu cele mai mari pierderi de vieți, cu bolnavi, au fost medicii de familie și personalul din cabinetele lor.”, a spus medicul de familie din Timișoara.

„Dezinformare și fake news există peste tot, dar aici s-a atins apogeul”

În context, medicul de familie adresează un apel politicienilor:

„Populația trebuie să înțeleagă să își respecte indicațiile medicilor, cred că este momentul în care politicienii nu mai au ce să se amestece în a da sfaturi medicilor, cred că aici ar trebui întrebați profesioniștii din sectorul medical. Prin astfel de speculații care s-au făcut în presă s-a ajuns la situația care este în România, să fim una din țările codașe în Europa, cu toate că la primul val am reușit să stăpânim extrem de bine pandemia de Covid-19. (…) Și-au exprimat regretul pentru această dezinformare care există în România, care este mai mare decât în alte părți. Dezinformare și fake news există peste tot, așa mi-au spus experții, dar aici s-a atins apogeul pentru că, din păcate, era o vorbă că românii de pricep la toate începând de la fotbal până la medicină, ori lucrurile nu se mai pot face în modalitatea asta, trebuie ținut cont de sfatul specialiștilor”, a declarat Mihai Sorin Iacob.

Potrivit președintelui Societății Timiș de Medicină a Familiei, medicii de familie sunt remunerați pentru doar 20 de consultații pe zi, în timp ce ei consultă între 40 și 70 de pacienți zilnic. Consultația la distanță nu este plătită, iar cardurile de sănătate care sunt obligatorii de introdus, însă în sisteme nefuncționale, sunt alte probleme care îngreunează funcționarea optimă a sistemului de sănătate.

Delegația OMS se află la Timișoara de luni și are întâlniri până miercuri cu autoritățile implicate în controlul pandemiei. Experții OMS s-au văzut cu medicii de la „Victor Babeș”, iar pe listă sunt și primarul Timișoarei, reprezentanții DSP și ai Prefecturii Timiș.

CITEȘTE ȘI: OMS salută impunerea restricțiilor mai dure împotriva Covid-19. O delegație de experți a sosit la Timișoara 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/