Consumul de energie electrică al Consiliului Județean Timiș și al instituțiilor subordonate ar putea fi acoperit în integralitate din surse regenerabile. Consilierii județeni au aprobat inițierea unui proiect de construire a unui parc fotovoltaic, în proximitatea satului Covaci. Pasul următor va fi depunerea unei cereri de finanțare nerambursabilă pentru obiectivul de investiții.
Prin proiect se urmărește acoperirea parțială sau chiar totală a consumului de energie electrică al CJT și al instituțiilor subordonate – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Evidență a Persoanelor, Direcția de Prestări Servicii, respectiv cele de cultură subordonate – Muzeul Banatului, cel de Artă, Muzeul Satului Bănățean și Centrul de Cultură și Artă.
Nevoia anuală totală de energie electrică se ridică la aproximativ 2,5 milioane kWh, ceea ce necesită un parc fotovoltaic de aproximativ 2,5 – 3 hectare de teren. Acesta se află în proprietatea CJT, în proximitatea satului Covaci.
„Importanța inițiativei este dată și de contextul provocărilor existente pe piața de energie. Având în vedere creșterea constantă a prețului energiei electrice, neexistând premise de scădere a prețului, Consiliul Județean consideră că un astfel de proiect va asigura independența energetică și va permite instituției să realizeze economii consistente.”, au transmis reprezentanții CJT.
Calculele indică, având în vedere că în prezent există oferte ale diferiților furnizori de energie electrică de aproximativ 4 lei per kWh, că amenajarea acestui parcul fotovoltaic ar aduce economii anuale la buget de 10 milioane lei, respectiv de 50 milioane lei pe o durată de cinci ani.