Facilități din partea Uniunii Sârbilor pentru elevii care aleg să urmeze cursurile Liceului „Dositei Obradovici” din Timişoara

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Căsătoriile mixte și lipsa de informare sunt doar câteva dintre cauzele pentru care tot mai mulți copii de etnie sârbă renunță la învățământul în limba maternă. De aceea, la nivelul Uniunii Sârbilor din România, s-a luat decizia de a remedia cumva această situație prin intermediul anumitor facilități, fapt care, o dată, contribuie la perpetuarea obiceiurilor, a tradițiilor, a culturii, dar mai ales a limbii sârbe, iar pe de altă parte, toate acestea vin în întâmpinarea părinților care ar opta pentru această variantă, însă posibilitățile financiare lasă de dorit.

Uniunea Sârbilor folosește toate resursele necesare în ceea ce privește rețeaua de școli în limba maternă. Din păcate, avem un singur liceu cu predare în limba sârbă, aici fiind vorba despre Liceul Teoretic «Dositei Obradovici» din Timișoara. Ca atare, pentru toți elevii care nu au domiciliul în orașul de pe Bega, noi, reprezentanții Uniunii, asigurăm cazare și masă tuturor copiilor care vor să studieze aici, de la clasa zero până la clasa a XII-a. Totodată, în sarcina noastră intră și asigurarea transportului pentru cei care își au domiciliul în localitățile limitrofe municipiului. În ciuda faptului că școala noastră nu are spații de cazare, avem deschidere în acest sens din partea administratorilor internatelor școlare din imediata apropiere. În trecut, am avut chiar 26 de elevi care au beneficiat de aceste burse, dar numărul lor este în scădere. Anul acesta avem doar 12 beneficiari. Aceste facilități oferite, după cum spuneam, îi vizează pe cei care nu sunt din Timișoara și nici din proximitate. În tot acest demers financiar îi avem aproape pe reprezentanții Fundației «Mirceta Stoici». Gestul nostru vine de asemenea în sprijinul părinților cu posibilități materiale reduse. Astfel, ei sunt exonerați de toate aceste cheltuieli.”, a subliniat președintele Uniunii Sârbilor din România, pentru expressdebanat.ro, Ognjan Krstici.

Mai mult decât atât, actualul reprezentant al sârbilor în Parlamentul României a dat de înțeles că predarea în limba maternă nu se încheie odată cu finalizarea ciclului liceal, existând secții în cadrul câtorva universități din țară, tocmai pentru tinerii care vor să facă pasul spre mediul academic cu predare în limba sârbă:

Muzeul TM

„Dacă, după terminarea liceului, există interes în privința pasului făcut spre mediul academic, tinerii de etnie sârbă au posibilitatea de a-și continua studiile. Există secții cu predare în limba sârbă atât în cadrul Universității de Vest din Timișoara, cât și în cadrul Universității din București”.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/