FABULOS. Zeci de candidaţi validaţi în Caraș-Severin cu încălcarea legii! În Biroul Electoral se doarme în picioare!

Un cărășean a reușit performanța de a candida la alegerile din 5 iunie pe listele a două partide, iar ați zeci de candidați au fost acceptați pe buletinele de vot contrar legii!

 

Păun Negru din Goruia şi-a dorit atât de mult să fie consilier local încât pentru a-și maximiza șansele să ajungă în administrația publică locală şi-a depus candidatura şi pe listele PND, dar şi pe ale PSRo! La dosarul de candidat trebuie depuse şi declaraţia pe propria răspundere, dar şi adeziunea la partid. Numai că Negru Păun a declarat că este atât membru al PND, cât şi al PSRo. Ceea ce este ilegal, deoarece Legea Partidelor spune că un cetăţean poate fi membru al unui singur partid politic!

Chiar dacă situaţia ilară s-ar fi observat din simpla verificare a codului numeric personal, membrii biroului electoral de la Goruia au preferat să nu vadă şi să încaseze, oricum, banii pentru aceste zile lucrate! Dar situația de la Goruia nu este singulară. Peste 16 cetăţeni se vor afla la 5 iunie pe buletinele de vot deşi locul lor nu ar fi acolo, căci nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a candida.

Vina pentru această situaţie aparţine atât partidelor care i-au propus, deşi se presupune că partidele cunosc legislaţia electorală şi nu ar fi trebuit ca aceşti candidaţi să ajungă pe listele electorale, cât şi membrilor birourilor electorale de circumscripţie, cei care aveau obligaţia legală să verifice candidaturile şi să invalideze persoanele care nu au vârsta legală pentru a candida, care este de 23 de ani împliniţi. Situaţia nu este unică, ea fiind întâlnită peste tot în ţară, dar Caraş-Severinul este judeţul fruntaş cu asemenea erori, peste 16 cazuri de candidaţi validaţi fără a avea vârsta legală fiind sesizate şi date publicităţii de către Biroul Electoral Central.

La Reşiţa sunt trei asemenea situaţii: Iasmina Gaiţă se află pe lista PSRo, deşi aceasta are vârsta de numai 20 de ani, iar Hanelore Preda, de la PND, şi Cătălin Udroiu, de la PNŢCD, împlinesc 23 de ani, dar nu în termenul prevăzut de lege şi nu puteau fi validaţi!

Şi judecătorul Lucian Popuţi, de la Biroul Electoral din Oraviţa, pare să doarmă în papuci alături de colegii săi, căci au validat-o pe Ionela Panaite, pe listele PNŢCD, deşi fata are numai 19 ani! La Bocşa, pe listele UNPR apar Daniel Gruia, care are numai 21 de ani, dar şi Vasile Stan, deşi potrivit BEC aceştia nu trebuiau validaţi. Şi tot pe listele UNPR, de data aceasta la Turnu Ruieni, apare candidat un tânăr de numai 22 de ani, Petru Musteţea!

1000x100 casa brutarului

La Păltiniş, membrii birourilor electorale l-au trecut cu vederea pe Ioan Leorinţ, de 20 de ani, validat pe listele PND, dar şi pe Hodovici Vasile, de 21 de ani, care e pe lista PPUSL, listă de pe care ar fi trebuit invalidat şi Georgian Novac.

La Glimboca, PMP a pus pe listele sale un tânăr de numai 19 ani, Mateoni Sorin, iar la Constantin Daicoviciu, un tânăr de 22 de ani, Emil Bătrânu, a fost validat pe listele ALDE! Şi PSD a comis-o rău la Rusca Montană, unde îl are pe liste pe Lucian Onica, de 22 de ani, şi la Ciudanoviţa, unde l-a pus pe liste pe Albu Marius.

La Berlişte, PNL a propus un tânăr de 22 de ani pe liste, Vasile Stan, iar la Ciclova Română, UNPR este cel care l-a pus pe lista sa de consilieri pe Vasile Craşovan. La Ramna, tot UNPR îl are pe listă pe Gabi Iancu, despre care tot BEC spune că nu trebuia validat deoarece este mai tânăr decât prevede legea.

Cum membrii birourilor electorale au dormit pe ei, aceste persoane vor apărea la alegerile din 5 iunie pe buletinele de vot. Doar că, totuşi, ei nu vor putea face parte din noul legislativ local, căci vor fi invalidaţi de prefect. Dacă nu cumva şi la Instituţia Prefectului se va repeta isprava cu mortul exclus de la Fârliug…