FABULOS. Primăria Reșița plătește regește! 4.000 de lei pentru fiecare hârtie!

Curtea de Conturi Caraș-Severin confirmă faptul că afacerile cu instituțiile de stat și administrațiile publice înseamnă munți de bani! Municipalitatea reșițeană plătește ilegal sume uriașe unui avocat, deși are patru juriști angajați! Cel puțin așa arată cel mai recent raport al Curții de Conturi!

 

„În anul 2014, UATM Reşiţa a efectuat plata nelegală către un avocat,a unor servicii de consultanţă şi asistenţă juridică, în valoare de 68.000 de lei!”, este concluzia experților de la Curtea de Conturi Caraș-Severin. Este vorba despre contractul de asistenţă juridică nr. 1/7.06.2012 încheiat cu Ioan Sorin Nicolae Sîrbu, cu sediul în Bucureşti, care are ca obiect „consultanţă de specialitate, asistare, reprezentare, acordare de consultaţii juridice, redactarea şi semnarea de acte, cereri şi alte căi de atac, forme de executare, operaţiuni financiare şi orice alte activităţi prevăzute de Legea 51/1995”. Contractul a fost încheiat pe un an, dar prin două acte adiţionale s-a prelungit până la data de 7 iulie 2015.

 

Prin contract, municipalitatea s-a angajat să plătească 4.000 de lei pentru promovarea şi susţinerea de acţiuni sau procese în fiecare dosar, iar pentru „consultanţă juridică, redactare acte, mediere, opinii juridice, verificări de documente etc.” s-a stabilit un onorariu în cuantum fix de 4.000 de lei/lună. Până aici nimic nefiresc!

 

Curtea de Conturi a constatat însă abateri grave: „Plata sumelor lunare de 4.000 de lei, prevăzută în contract pentru consultant, este efectuată doar pe baza facturii emise de avocat, fără a fi prezentate de UATM Reşiţa documente justificative privind efectuarea-prestarea serviciului respectiv. Mai mult, UATM Reşiţa are un compartiment juridic care în prezent are un număr de patru consilieri juridici, prin care se realizează colaborarea cu avocatul, compartiment care nu a putut pune la dispoziţia echipei de audit niciun aviz de legalitate, expertiză juridică, referat sau orice alt înscris din care să rezulte modalitatea de solicitare a consultanţei, obiectul consultanţei, punctul de vedere al avocatului cu privire la obiectul consultanţei, aşa cum se procedează în practica unor astfel de contracte”.

 

Mai grav este însă altceva. Cu privire la onorariul pentru reprezentare în instanţă a dosarelor încredinţate, respectiv 4.000 de lei/dosar, „s-a constatat că au fost efectuate plăţi în anul 2014 pentru contracte din 2012 şi 2013, ceea ce conduce la concluzia că avocatul este plătit cu 4.000 de lei pentru fiecare înscris produs şi depus la dosar, pe parcursul derulării procesului, şi nu pentru dosarul încredinţat”.

 

Nimic ilegal!

Municipalitatea va contesta concluzia Curții de Conturi, după cum ne-a precizat viceprimarul Ioan Crina. „Din câte cunosc eu, noi avem un contract de reprezentare pentru instanțele superioare, cum ar fi curțile de apel sau Înalta Curte, cu un avocat. Noi vom contesta raportul Curții de Conturi. Practic, avocatul respectiv mai trebuia să prezinte de fiecare dată un deviz, niște înscrisuri. Juriștii noștri nu fac față atâtor procese”, a explicat viceprimarul Reșiței motivele pentru care s-a apelat la serviciile unui avocat, dar și faptul că nu s-ar fi făcut plăți în mod nelegal, ci nu s-ar fi completat de fapt niște hârtii banale.

 

Și totuși, Curtea de Conturi a anunțat că va extinde verificările „în vederea identificării tuturor cazurilor în care au fost efectuate plăți nelegale din bugetul local, plăți aferente serviciilor de consultanță neprestate, precum și onorariului ce depășește 4.000 de lei/dosar”. Mai mult decât atât, prin raportul amintit i se impune municipalității „pentru toate plățile nelegale efectuate din bugetul local să procedeze la stabilirea prejudiciului aferent acestor plăți nelegale, de la data efectuării lor și până în prezent, precum și să ia măsuri de recuperare integrală a prejudiciului potrivit normelor legale în vigoare”.

Comments

 1. quijote says:

  INCENDIAR.Domnule reporter, ne puteti spune, por favor, pentru noi astia fara atata scoala facuta ca Dvs. la UEM, ce inseamna UATM? In ce priveste platile sintem precisi ca Primaria in care nimic nu misca fara stiinta si permisiunea lui Don Miguel plateste bine si pentru productiile electronice. Despre contractele incheiate cu SC DON MEDIA REVOLUTION SRL n-a zis Curtea de Conturi nimic? Inseamna ca facturile au fost acoperite in prestari servicii si prin urmare sunt legale.

 2. resitean says:

  Se va finaliza cu ceva concret?

 3. ovidiu says:

  Pai serviciul juridic a existat decand este primaria, iar in instante s-a prezentat o terta persoana care era angajata pentru consultanta.Bine ca si-au dat seama si Curtea de Conturi. Juristi din serviciu primariei sunt angajati ca mai peste tot in administratia publica dupa alte calitati.

 4. resitean says:

  UATM=Unitatea Administrativ Teritoriala a Municipiului , are niste juristi care, prin multele procese pe care le-au pierdut(si o sa mai urmeze),dirijati fiind de seful lor, dovedesc ca sunt f. slabi pregatiti profesional,sunt rupti de realitate. Iar tov. Crina,cand afirma ca”Juristii nostri nu fac fata atator procese” recunoaste, fara sa vrea, ca Primaria, prin ceea ce face, creeaza foarte multe situatii pe langa lege sau, mai rau, contrar legii.Altfel, ar trebui ca cei 4 juristi sa mai faca si altceva decat procese pe care sa le piarda!Dar de unde stim ca avocatul angajat nu este “de-al casei”?

 5. plusica says:

  In mintea lui Dani Stanciu primaria are 4 juristi in biroul juridic.In momentul de fata sunt cu totul 3 juristi cu tot cu sefull de birou. Cand se refera la nr. curtea se refera la nr. de posturi de care nu specifica daca sunt sau nu vacante.In plus nu specifica nici faptul ca din totalul existent de 3 juristi in prezent doi sunt debutant,iar cand spun debutanti specific ca acestea conform legislatiei in vigoare nu pot asigura reprezentarea decat pana la nivel de Tribunal. In aceste conditii despre ce vorbim.

 6. dan says:

  Ai o problema cu primaria Resita. Vad ca ai intrat in campanie electorala impreuna cu Marsalic, care impreuna cu ceilalti au facut o gaura la bugetul local cu km 8. Din oras am auzit ca ii place taria si vine matol la sedintele consiliului local. Halal candidat de primar.

 7. drumes says:

  interesant este faptul ca pe stanciu il intereseaza doar Primaria Resita.Ce ne povesteste de raportul Curtii de Conturi de la Caransebes acolo nu sunt probleme legate de contractul de asistenta juridica inceat cu firma de avocatura a finului primarului marcel Vela respectiv cu Chioariu. celebrul sot al mai putin celebrei doamne Schelianu: daca esti curajos si impartial te rugam sa ne dai amanunte. Pe cate zeci de mi de eueo fac liberali reprezentarea in aceasta instanta si poate ne povestesi si de cum a pierdut acest celebru avocat procesul cu primaria Buchin, asa incat toate investitiile private(placute frane si altele)sunt la buchin și nu in Caransebesi.
  deontologia profesionala te obliga sa procedezi asa . pana una alta nu aratidecat ca esti aservit fie lui rufa fie unor figuri de trista amintire ca Vela Nelu Taitelu(Rătătelul) și Marsalic cunoscut in resita si ca mister Șpăgăric sau șpăgar pe romaneste.Vor castiga Primaria Resita la Paștele Cailor sau cand o Înțarca Mutu Iapa.

 8. MIAI STERPELESCU says:

  MIAI A NOSTRU A ANGAJAT DANSATOARE NU JURISTI.

 9. anonimus says:

  Prietenul meu Marius de o saptamana s-a angajat in biroul juridic si im spunea ca sunt doi barbati si o fata in acest birou.Deci nici nu sunt multi di nici dansatoti nu sunt. In orice domeniu pot sa fie si nulitati inclusiv in breasla ziaristilor care in momentul de fata nu au o lege a presei care sa ii responsabilizeze si sa nu le mai permita sa iasa in public in desuuri.

 10. MIAI STERPELESCU says:

  MAI SCRIE O DATA ANONIMUS CA NU AM INTELES CE VREI SA SPUI.

 11. jurnalisti agenti PNL (PDL) says:

  Pai cum sa scrie in fituica asta ceva despre manevrele pe care le face Vela la Caransebes, sunteti nebuni? Mai baga din cand in cand cate un articol “de bine” in care il lauda pe don’ Vela cat de competent este si cu asta basta! :))
  Eu nu ma bag, dar parerea mea este ca presa independenta si cu procurorii independenti de pe la noi au pus-o de-un plan, si anume sa-l dea la o parte pe Frunzaverde si sa-i ia locul Vela si cu acolitii lui. De-aia il toaca pe Frunzaverde in fituica si il ridica in slavi pe Vela. De asemenea, cu dosare penale s-a capatuit numai Frunzaverde, desi orasul Caransebes e plin de monumentele delapidarilor facute de Vela.
  Sa nu ma intelegeti gresit, sa se duca Frunzaverde in vizita vreo 3-4 ani la racoare, dar si Vela cu el odata…

 12. MIAI STERPELESCU says:

  CA BINE ZICI FRATE SA SE DUCA AMBII LA BRUTARIE SI SA TRAGA DUPA EI SI PE VANATORUL LALA,ASTFEL AVAND ASIGURATA CARNEA PT CHIFTELE SI SARMALE.

 13. leni ivan lalea says:

  In atentia Curtii de Conturi: in 2010-2011 Liceul Traian Lalescu Resita a platit din bani publici, adica ai resitenilor, cheltuielile de judecata ale directorului de atunci intr-o cauza de abuz in serviciu, desi respectivul pierduse cauza in prima instanta. Primaria stie, a fost de acord si nu a intreprins nimic. Curtea de Conturi ar trebui sa recupereze acei bani.

 14. anonimus says:

  Ma intrebi ce vreau sa spun?Vreau sa spun ca sunt atacate tot felul de persoane ca si cum ar fi dusmanii nostrii de moarte. Persoane pe care de multe ori nici nu le cunoastem sau doar pretindem ca le cunoastem.Ar trebui sa vedem fiecare din noi daca chiar ni se potriveste mantia de justitiar. In rest numai de bine amice.

 15. Silviu says:

  Stanciule, te crezi mare justitiar!? Cand nu vei mai incasa bani pt a le face campanie Scheleticei si lui Vela&company, cand nu vei mai calatori prin strainatate pe banii celei de mai sus pentru a le ridica in slavi prea maretele realizari, cand nu vei mai petrece pe banii “curati” si “cinstiti” ai lor etc., atunci mai vorbim de corectitudine si dreptate. Pana atunci,mai documenteaza-te si verifica informatiile senzationale, inainte de a le publica si a lansa acuzatii nefondate. De prezumtia de nevinovatie ai auzit? Nu mai fa tu pe lupul moralist ca esti penibil. Hotul striga hotul.

 16. Vlad Ţepes says:

  Of of tot eu trebuie sa rezolv totul sunteti un popor de ratati fricosi, daca incep sa trag in tapa mai ramane o mana de oameni in Romania asta !!!!

 17. Hitler says:

  Restu ce raman ii gazez eu nu-ti fa griji !!!

 18. Mussolini says:

  Hai ca eu va fac o portie de paste …dupa atata genocid tre sa ti se faca foame !!

 19. John Snow says:

  WINTER IS COMING !!!!

 20. mircea cel batran says:

  vai nu se poate.daca nu ii gasea Curtea de Conturi, astia erau in stare sa plateasca 4.000 lei pe o pagina-fata, verso inca 4.000 lei x 10% din total = bunastare.Dar astia care ii platim nu sunt juristi..ca la o audienta o venit unul(ii zicea secretar) de vreo 2 metricubi cu un cap cat un bostan, ai fi zis ca ala le stie pe toate…dar degeaba…si a mai venit o ciripitoare(ii ziceau director juridic) care vorbea ceva..doar ea intelegea..ei astia nu raspund de contracte… DOMNILOR DE LA CURTE,trimitetii in judecata de la al cu tata-n gura pana la al cu barba sura

 21. Maria says:

  A inceput campania si pt avocati vad eu . Ma mir ca inca nu l ati recomandat pe protejatul vostru cel mai mare avocat cosmin bolosin la primaria resita sau pe cine e in spatele fituicii voastre ….
  E avocat si mai face parte si dintr un partid ….ghici ghicitoarea mea… fi ti impartiali ca e mai bine